Частка україномовного контенту на телебаченні зменшилась до 28 %

На українському телебаченні україномовний контент становить 28 %, що навіть менше, ніж минулого року – тоді було 29 %, та панує двомовність.

Про це свідчать дані моніторингу ефіру десяти українських телеканалів, який провели Громадянський рух «Відсіч» у рамках кампанії «Бойкот російського кіно». Моніторинг проводився 6 червня з 7 години ранку до півночі на телеканалах «Україна», «Інтер», НТН, ICTV, 1+1, 2+2, СТБ, «Новий», ТЕТ, К1.

І це попри часткову заборону російського контенту, яка мала б спонукати телеканали збільшити частку українського мовлення. Таким чином, на українське мовлення припадає менше третини телеефіру.

Незважаючи на те, що закон про часткову заборону російських фільмів і серіалів набув чинності, частка російського контенту на українському ТБ залишається непомірно великою. Як і раніше, лідерами за обсягами російського контенту є телеканали «Інтер» (75% російського контенту), «Україна» (61%) та НТН (50%). Загалом, на російську продукцію припадає майже третина ефірного часу. І саме продукт окупанта показують у прайм-тайм.

telekanaly2015

Характерним трендом телебачення є накидання двомовності. За період моніторингу активісти не виявили жодної (!) суто україномовної телепередачі або фільму, які були б вироблені в Україні. Українською мовою транслюються хіба що деякі зарубіжні фільми та передачі. Важливо наголосити, що у «двомовній» продукції наших телеканалів російська мова домінує.

Лідерами русифікації є телеканали «Інтер» (0% суто україномовного контенту), СТБ (0%) та 1+1 (5%). Телеканали ігнорують той факт, що в Україні вже виросло ціле покоління громадян, які не вчили російської в школі і бажають чути з телевізора українську мову.

Як відомо, згідно з результатами Всеукраїнського перепису населення 2001 року, понад дві третини українців (67,5%) вважають українську мову рідною.

Джерело: Тексти