Звинувачення міністерки освіти і науки в українофобії – нісенітниця (заява)

Громадські організації обурені звинуваченням міністерки освіти і науки Ганни Новосад в українофобії і оприлюднили звернення, яке з’явилось на сторінці спільноти “Мова об’єднує”.

ЗВИНУВАЧЕННЯ МІНІСТЕРКИ ОСВІТИ І НАУКИ В УКРАЇНОФОБІЇ – НІСЕНІТНИЦЯ

спільна заява громадських організацій 

Останнім часом ми спостерігаємо інформаційні атаки, спрямовані проти тих нечисленних високопосадовців, які відкрито й послідовно впроваджують у життя законодавство, що захищає українську мову.

Головним об’єктом таких атак стала міністерка освіти і науки Ганна Новосад, яку звинувачують у буцімто  “українофобії” й “русифікаторській політиці”. 

Нашим організаціям, які впродовж років предметно займаються питаннями захисту й утвердження української мови, очевидно, що такі звинувачення є нісенітницею. 

Ми не ідеалізуємо ні особу пані міністерки, ні стан виконання мовного законодавства в системі освіти. Безумовно, в закладах освіти є багато порушень вимог про українську мову освітнього процесу. Але цілком очевидно, що такі порушення не є наслідком політики міністерства і його очільниці, яка, навпаки, докладає зусиль для повноформатного функціонування української мови в освіті. 

Зокрема, Ганна Новосад: 

  • публічно і послідовно відстоює важливість закону про державну мову і мовних норм закону про освіту, наголошує на цьому під час спілкування з керівниками й працівниками закладів освіти, надіслала відповідний лист-роз’яснення всім органам і закладам освіти; 
  • відіграла важливу роль в ухваленні Верховною Радою закону про загальну середню освіту і нової редакції закону про вищу освіту, в яких кожному гарантується освіта державною мовою і закріплено обов’язки педагогічних працівників та керівників закладів освіти використовувати її в роботі; 
  • чітко виступає проти законопроєктів, спрямованих на русифікацію і ревізію мовного законодавства, хто б не був автором цих законопроєктів; 
  • забезпечила запуск роботи Національної комісії зі стандартів державної мови і ухвалення міністерством і урядом необхідних для цього рішень; 
  • послідовно відстоює українські національні інтереси і законодавство про мову та про освіту під час переговорів з зарубіжними державами, зокрема, Угорщиною; 
  • підтримує рівноправний діалог і чесну співпрацю з громадянським суспільством. 

Ми висловлюємо підтримку діяльності міністерки освіти і науки Ганни Новосад, спрямованій на утвердження і захист української мови. Вважаємо, що така діяльність багато в чому є прикладом для керівників інших міністерств і відомств. 

На наше переконання, справжньою метою атак на очільницю МОНу є прагнення замінити її на людину, лояльну до “русского міра”, що за нинішніх обставин украй небезпечно. 

Закликаємо владу й суспільство не піддаватися на ці навмисні провокації і спільними діями крок за кроком утверджувати позиції української мови в освіті та інших сферах суспільного життя, єднаючи і зміцнюючи нашу державу. 

Рух “Простір свободи”

ГО “Незалежні”

ГО “Український світ”

Волонтерський рух “Безкоштовні курси української мови”

Портал мовної політики

Ініціатива “Дріжджі”

ГО “Експертний Корпус”

Громадський сектор Євромайдану

Громадянський рух “Відсіч”

Громадська ініціатива “Переходь на Українську” 

Фото Дмитра Ларіна для УП. Життя