Сергій Кримський. Враження після прем’єри фільму “Соловей співає”

Теґи:

Дякую кожному, хто був з нами, підтримував, допомагав, аби наше кіно відбулося. Дякую кожному глядачу, хто сидів, стояв в проході, підпирав стіни, але додивився до кінця #СоловейСпіває. Дякую кожному, хто відписав і поділився своїми емоціями, особливо російськомовним, які переходили на рідну українську – дякую.

Особлива подяка всім глядачам, які перед фільмом, коли ми згадали Василя Макуха, котрий рівно 51 рік тому 5 листопада 1968 року на Хрещатику вчинив акт самоспалення, виразивши протест проти колонізації та русифікації України та радянському вторгненню в Чехословаччину, встали, як один, без прохання, аби хвилиною мовчання віддати шану.

 Офіційний трейлер

Дякую.

Дякую за овації після закінчення фільму і щире обговорення. Атмосфера в Будинку кіно особлива, мене не полишало відчуття, що зараз не 2019, а 1965 рік і після закінчення фільму з залу має встати Василь Стус і вигукнути: “Хто проти тиранії, встаньте!”. Як сказала Олена Щурська: “Єдина різниця між цими подіями лише в тому, що нікого зараз не заарештують і не почнуть писати один на одного доноси в КДБ.”

Вже пізно після прем’єри, йдучи з Будинку кіно, викликав таксі. Через 10 хв мене чекав таксист, з салону якого на всю вулицю верещав “Ласковый май” Юрія Шатунова. І я повернувся в реальність, в іншу, яка теж існує. Так ми і їхали, він російською, я – українською. Тільки вже коли приїхали попрощалися однією мовою – рідною.

Вибачайте за пафос, але, на жаль, ми знову проходимо все по колу і знову відстоюємо своє право бути нацією зі своїм правом свободи, культури і мови.

І історією.

Сьогодні день пам’яті Сергія Табала позивний “Сєвєр”, його було вбито 6 листопада 2014 року під час штурму російськими військами диспетчерської вежі Міжнародного аеропорту “Донецьк”. Він загинув від артилерійського снаряду 100-мм протитанкової гармати МТ-12 “Рапіра”. Йому було 19 років.

Завдяки йому і всім побратимам, які тримали і продовжують тримати лінію оборони, ми можемо знімати кіно, ходити на прем’єри, а хтось слухати “ласковий май”.

Пам’ятайте про це.
Дякую.

Автор: Сергій Кримський, режисер фільму “Соловей співає”