Українців і українську мову в Криму не утискають – “влада” Криму

«Віце-прем’єр» окупаційного «уряду» Криму Дмитро Полонський заявив, що інформація про утиск прав етнічних українців на території півострова не відповідає дійсності. Про це він сказав у коментарі сайту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

«Коли говорять, що чиїсь права у Криму утискаються, люди лукавлять або просто брешуть. На сьогоднішній день я не бачу в Криму жодної проблемидля будь-якої національності чи народу. І влада Російської Федерації, і Республіки Крим роблять все для того, щоб всі нації мали право користуватися своєю мовою і своїми правами», – сказав Полонський.

На думку «віце-прем’єра», дотримання прав кримських українців демонструє також те, що українська мова, поряд із російською та кримськотатарською, визнана державною.

22 червня в Києві учасники круглого столу «Вплив тимчасової окупації: тиск асиміляції та вимушене переселення» заявили, що окупаційна влада Криму проводить активну асиміляцію етнічних українців на півострові, «знищуючи культурну і політичну інфраструктуру українців у Криму».

Після анексії Криму Росією в березні 2014 на півострові стали перейменовувати театри, бібліотеки та інші заклади, які мають імена українських діячів, закривати українські ЗМІ. У школах скоротили число годин навчання українською мовою, за українську символіку засудили кілька активістів.

Про утиск українців і кримських татар на півострові не раз заявляли міжнародні правозахисники. Російська влада Криму ці звинувачення не сприймає і називає дані правозахисників перебільшеними.

Джерело: Радіо Свобода