На Банковій протестували проти русифікації

Сьогодні, 9 листопада, у День української писемності та мови, біля Адміністрації Президента відбулося театралізоване дійство, під час якого активісти вимагали від влади почати захищати українську мову на державному рівні. Телеканал ZIK зняв це на відео.

Громадянський рух «Відсіч» та кілька десятків активістів влаштували театралізований історичний екскурс у часи нищення української мови російськими державцями. Під стінами президентської адміністрації переодягнені у Катерину ІІ, Петра І, царицю Анну, Сталіна та Валуєва активісти розповідали про перевагу російської над українською та вихваляли свої методи винищення «мови хохлів».

У такий спосіб учасники висловили вимоги до Петра Порошенка прийняти низку  заходів на підтримку та захисту рідної мови. Серед них запровадження квот для української у теле та радіопросторі, фінансування україномовних книг та фільмів. Активісти також пропонують заборонити вихід іноземного кіно без українського озвучування, зобов’язати газети та журнали друкувати половину накладу українською та звільняти чиновників, які ігнорують державну мову.

«Ми просимо Президента прийняти один адекватний мовний закон, тому що в нас немає нормального мовного законодавства. Закон Колесніченка-Ківалова писався на коліні на замовлення Путіна і мав протилежну мету. Президент весь час говорить, що виступає за захист української мови, але нічого не відбувається. Демагогія набридла вже. У нас йде війна, російська пропаганда валиться з наших екранів і з цим ніхто нічого не робить», – заявила одна з організаторів акції, представниця Громадського руху «Відсіч» Катерина Чепура.

Свої вимоги учасники акції сформували у зверненні до Президента та передали його Петру Порошенкові через працівника Адміністрації.

Джерело: ZIK