Відсутність україномовної клавіатури ноутбуків HP порушує права споживачів – суд

Львівський активіст Святослав Літинський виграв судовий позов проти продавця ноутбуків HP (Hewlett Packard) через відсутність маркування клавіатури українською мовою. Про це пише ZAXID.NET.

Літинський, відомий низкою успішних судових позовів проти багатьох виробників побутової та електронної техніки, сподівається, що таке рішення суду змусить Hewlett Packard постачати в Україну належно марковані ноутбуки.

В кінці грудня 2014 року Літинський купив через інтернет-магазин «STYLUS» ноутбук HP proBook 450 Gl, вартістю 12 445 грн. З’ясувалося, що ноутбук не має україномовного маркування клавіатури, а також відсутнє україномовне енергетичне маркування (інформація про рівень споживання енергії та інша техінформація). Продавець відмовився обміняти ноутбук чи безкоштовно усунути цей недолік, оскільки не вважав це недоліком товару. Зрештою, очевидно, що всі інші ноутбуки в інтернет-магазині були також марковані лише англійською і російською. Після того Святослав Літинський звернувся до суду.

Франківський суд Львова визнав недоліком товару відсутність українського маркування і ухвалив рішення про стягнення з інтернет-магазину неустойки у розмірі понад 3600 грн, оскільки за українським законодавством продавець повинен сплачувати1% вартості товару за кожен день затримки виконання законних вимог покупця.

Втім, сам Літинський вважає важливішим прецедент, який створює рішення львівського суду.

«Так, судом встановлено щодо одного конкретно купленого мною ноутбука. Але в обгрунтуванні суд зазначив що ноутбук без маркування клавіатури українською мовою та без енергетичного маркування українською мовою не відповідає законодавству, – сказав ZAXID.NET Святослав Літинський. – Наскільки я бачив в магазинах – всі ноутбуки HP мають клавіатуру лише російською та англійською мовами – отже теж не відповідають закону».

«Сподіваємося, що за якийсь час зможемо купити ноутбук з українською клавіатурою, – продовжує Літинський. – Ми маємо намір продовжувати тиск – наприклад, спробуємо домогтися заборони імпорту невідповідних до закону ноутбуків, будемо і безпосередньо звертатися до Hewlett Packard».

11831661_10153355905525617_861048253605651624_n

Старший викладач кафедри програмування Львівського університету Святослав Літинський уже кілька років бореться через суди за права україномовних споживачів товарів та послуг. Йому вдалося виграти позови проти виробника пральних машин Samsung, «ПриватБанку» і «Пузатої Хати». Він також став першим українцем, який через суд добився отримання паспорта громадянина України без російськомовного дубляжу.

Фото С. Літинського