Більшість населення Донеччини та Луганщини говорять українською або суржиком, – переселенець

Переломний момент на Сході України відбувся ще 2004 року. До того часу не існувало такого поняття як мовна проблема. І тільки після президентських виборів раптом виник аргумент, що Східний регіон суттєво відрізняється від решти України саме мовною ідентичністю.

Таку думку висловив викладач, переселенець із Донецька Володимир Поліщук під час політичного ток-шоу «Прямим текстом» (щочетверга о 22:35) на телеканалі ZIK.

Корінний житель Донецька зазначив, що як на Луганщині, так і на Донеччині, більшість населення розмовляють або ж українською мовою, або суржиком. Російська мова, як і у багатьох українських областях, частіше зустрічається в обласних центрах та великих містах.

«Фактично після виборів 2004 року жителі Східної України вигадали собі мовну проблему. Я пам’ятаю, що до певного періоду особисто я міг вільно розмовляти українською, і мені за це ніхто нічого не казав», – пригадує переселенець із Донецька Володимир Поліщук.

Викладач зазначив, що вагомим позитивним моментом після виборів 2004 року було те, що на радіостанціях та телеканалах у примусовому порядку почав з’являтися україномовний контент.

«У той час я працював викладачем і бачив, як молодь гарно сприймала нові зміни. Вони слухали й дивилися українське, тому такий продукт ставав все популярнішим. Тоді це був правильний шлях розвитку суспільства. Проте вже після зміни влади, позитивний напрямок також різко змінився», – зазначив Володимир Поліщук.

Переселенець наголосив, що зважаючи на настрої населення Східної України, повернення Донбасу сьогодні є цілком реальним. Проте цього досі ніхто не почав робити, тому є підозри, що комусь вигідна така ситуація.

Джерело: ZIK