Харків’яни розпочали марафон української мови

Сьогодні, 19 лютого, стартував марафон української мови. Учасникам проекту пропонують на 21 день перейти на українську мову.

Долучитися до Мовомарафону може кожен. Для цього потрібно зареєструватися на сайті і виконувати завдання, які надсилатимуть на електронну пошту. Акція приурочена до Міжнародного дня рідної мови.

Мовомарафон започаткувала Світлана Охович з Харкова, яка зараз переходить на українську. Ще у вересні харків’янка провела експеримент – двадцять один день говорила виключно українською мовою. Розповідає, спочатку відчувала труднощі – не вистачало словникового запасу, тому іноді використовувала русизми. Досвідом залишилася задоволена. 

Проект включає дві різнорівневі «бігові» доріжки. Перша, більш складна, – це “повне занурення в українську мову на три тижні, тобто тимчасова відмова у вживанні російської у всіх сферах життя”.

На іншій, “лагідній”, доріжці кожні два дні марафонці будуть отримувати завдання, – розповідають організатори проекту.

“Лагідний” формат участі для тих, хто не готовий до різкої зміни мови. Учасники “забігу” будуть шукати відповіді на питання, а також пізнавати сучасну українську культуру, спілкуватися в соціальних мережах і брати участь в розважально-освітніх заходах.

До Мовомарафону долучилося вже майже 500 осіб. Як пише objectiv.tv, спочатку марафон створювався для харків’ян, однак, про бажання приєднатися до акції вже заявили мешканці Києва, Дніпропетровська, Івано-Франківська і навіть Грузії, Чехії, Іспанії та Америки. За підсумками проекту організатори обіцяють провести заходи, де можна буде поспілкуватися українською і закріпити результати.