Українські музиканти відмовились від участі в програмі “Інтера” через русифікованість телеканалу

Українські музиканти гурту “Фолькнери”, які більше року їхали на велосипедах з Києва до Австралії, розповідаючи про Україну і записуючи музику, не погодились взяти участь в програмі “Стосується кожного” телеканалу “Інтер”  через відмову ведучих провести програму українською мовою.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав музикант Володимир Муляр.

Ми вважаємо великою проблемою русифікованість українських ЗМІ. І те, за що ми боролись на Майдані – відродження справжньої, української України, а не культурної колонії політиків сусідньої держави – ми ніяк не змогли поєднати з участю в російськомовній програмі. Так, українською (хоч і помітно, що це не його рідна мова) ведучий програми також час від часу говорить – це чудово! Але ми вважаємо що цього замало: українські ЗМІ повинні українізуватися! Вони повинні популяризувати культуру власного народу, а мова, як відомо, є частиною культури. Таке наше переконання“, – пояснив Володимир.

Наразі Володимир Муляр та Ярина Квітка після веломандрівки знаходяться в Австралії з сином Марком, який народився передчасно і тепер потребує коштів для того, щоб залишитись в клініці до того часу, поки набере необхідну масу і зможе самостійно дихати. Участь у програмі “Інтера” змогла б допомогти зібрати кошти для перебування дитини під наглядом лікарів.

Володимир пояснив, що він з Яриною не мають нічого проти російської мови, люблять культуру і мистецтво російського народу, а одна з їхніх етнографічних велоекспедицій відбулася в Росії, проте вони виступають про русифікованості українських ЗМІ.

Як інакше почати зміни? От ми і висунули одну просту вимогу: лише українська мова протягом всієї програми, в якій ми братимемо участь”, – пише музикант.

“Звісно, вони не погодились. Що цікаво, в процесі переписки нам сказали (цитата): «Чи має зараз таке вагоме значення, якою мовою говорить ведучий програми, коли Ваша дитина знаходиться у вкрай тяжкому стані?.. Ми хочемо вам допомогти!» Але скажіть будь ласка, шановна командо Інтера, якщо це справді не має значення для вас і ви пишете нам, що «українська мова є природною для 98 відсотків наших співробітників, зокрема, і для ведучого», то чому вам так важко виконати нашу просту, одну-єдину умову? Чи бажання допомогти насправді не таке вже й сильне, а сильнішим було бажання зробити шоу з цікавою історією?..”.

muliar-v

Володимир Муляр та Ярина Квітка нещодавно завершили шосту велоекспедицію проекту “Двоколісні хроніки” – стартували 1 жовтня 2014 року з київського Майдану, 20 лютого 2016 року фінішували в австралійському Сіднеї і урочисто передали синьо-жовтий стяг українській діаспорі в Австралії.

За 478 днів проїхали 25000 кілометрів, із них 17000 – велосипедами. Це була наймасштабніша велоекспедиція за час існування незалежної України, самостійно організована пересічними українцями.

“Двоколісні хроніки” – це культурний проект гурту “Фолькнери” – веломандрівки учасників по всьому світ з метою дослідження та збирання культури того чи іншого регіону, тієї чи іншої країни. Також метою є розвиток та популяризація української культури, зокрема пісенного фольклору, репрезентація її в інших країнах світу, а також розвиток та популяризація велосипедного туризму в Україні та за кордоном. Перша експедиція була здійснена у 2010 році.

Портал мовної політики звертається до небайдужих українців підтримати музикантів і їхнього маленького сина Марка, якому потрібно до набуття повноцінного функціонування усіх органів знаходитися в австралійській клініці, перебування у якій коштує дуже дорого для мандрівників.

Допомогти можна тут https://www.gofundme.com/b3zct8hw 

Приватбанк 5168755338742345 Муляр Володимир

PayPal: volomuliar@gmail.com

Найсвіжіші новини про маленького Марка Муляра тут:

Редакція Порталу мовної політики

Фото: з сторінки Фолькнерів на Фейсбуці