У Маріуполі міністр культури Нищук раптом заговорив російською

Міністр культури Євген Нищук під час робочої поїздки до Маріуполя Донецької області спілкувався російською мовою.

“Маріуполь – це місто, яке потрібно представити по-іншому не тільки всій Україні, а й гостям з-за кордону”, – про це російською говорив міністр на нараді.

Окрім того, Нищук проігнорував державну мову, коли давав інтерв’ю україномовному телеканалу:

Координаторка Безкоштовних курсів української мови Анастасія Розлуцька висловила свій жаль з цього приводу.

Цього року Маріуполь був другим містом після Києва, де на Безкоштовні курси української мови записалось найбільше за кількістю охочих оволодіти мовою (понад сотню людей), а координатор проекту в Маріку Ігор Матюшин сказав, що так творитиме україномовне середовище, щоб опанувати добре українську. Це волонтерський проект – викладачі і координаторі роблять його на власному ентузіазмі“, – написала Анастасія на своїй Фейсбук-сторінці.

А на цьому відео я вперше чую міністра культури Євген Нищук, який говорить російською в Маріуполі. Навіщо це? Що ви робите? Справді багатьом важко української говорити, але ж це не значить, що вони дебіли і не розуміють мови“, – додала активістка.

Співкоординатор руху добровольців “Простір свободи” Тарас Шамайда теж обурився такою позицією Євгена Нищука:

“Ну от звідки це й навіщо?! А як же Конституція, закони і врешті-решт розуміння, наскільки твої дії впливають на настрої і поведінку інших. Людина, яка день і ніч була ведучим двох Майданів, з якою ми пліч о пліч стояли на мітингах проти русифікації в 2010 і 2012! А тепер – спочатку якась двозначна позиція в питаннях квот на українську пісню на радіо і списків ворожих до України акторів-режисерів. А потім ось це”.

Як відомо, виходець з Івано-Франківська Євген Нищук вже вдруге на посаді міністра культури, був “Голосом Майдану” 2013-2014.

Портал мовної політики