Мешканку Річиці на Гомельщині суд покарав за образу білоруської мови

Мешканка Річиці Гомельської області у Білорусі Євгенія Четвертная покарана за образу білоруської мови. Про це повідомляє “Наша Ніва“.

Розгляд розпочався в грудні 2016 року. Ініціатор громадянської кампанії «Діловодство по-білоруськи!» Ігор Случак направив заяву в Річицький райвиконком.

Він повідомив, що 1 грудня 2016 року в групі “Сильні новини” новинний паблік Гомеля” в соціальній мережі “ВКонтакте” мешканка Річиці залишила коментар: “Білоруська мова неприємна на слух. Та й взагалі, біл. мова – це безглузде асорті з російської і польської”.

жихарка

Случак вважав, що таким висловлюванням в публічному просторі Четвертная порушила статтю 9.22 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення законодавства про мови), публічно образивши білоруську мову. Ігор Случак просив притягнути громадянку до відповідальності.

Відповіді з райвиконкому заявник не отримав. 14 лютого він звернувся в прокуратуру Річицького району з проханням провести перевірку і пояснити, чому райвиконком не дав вчасно відповідь на звернення.

«За результатом розгляду вашої заяви заступником начальника відділу ідеологічної роботи, культури і у справах молоді Річицького райвиконкому 31 січня була винесена постанова про адміністративне стягнення з Євгенії Четвертної за статтею 9:22 КоАП», – зазначив у відповіді прокурор Речицького району Микола Білорусів. Виходячи з листа прокуратури, райвиконком давав відповідь Случаку, але той його не отримав.

«Євгенія Четвертная отримувала юридичну освіту в тому ж виші, що і я, працювала судовим виконавцем, тому вона не могла не розуміти, що подібні висловлювання неприпустимі та образливі, а освічена людина так себе вести не може і не повинна. Слід зазначити, що образливий коментар вона залишила під тим же записом в пабліку, де залишив свій образливий коментар колишній міліціонер Василь Варущанка, який також через суд був покараний за образу білоруської мови “, – заявив Случак.

У цілому він задоволений постановою Річицького райвиконкому. “Я свого часу проходив там практику і можу відзначити, що там працюють хороші фахівці, які при всій складності даної справи встигли укластися в термін: якби постанова була винесена на день пізніше, Євгенія Четвертная змогла б уникнути відповідальності. Сподіваюся, цей випадок буде наукою для тих, хто вважає, що збирати “лайки” в соціальних мережах за рахунок образи національної мови – хороша ідея”, – сказав ініціатор громадянської кампанії “Діловодство по-білоруськи”.

Нагадаємо, це вже не перший такий випадок у Білорусі. Ще у вересні 2016 Ігор Случак домігся покарання для мешканця Мозира Дзмітрия Щарбатих, який в інтернеті неодноразово образливо висловлювався про білоруську мову.