Росію критикують за русифікацію системи освіти в Татарстані

Федералістський союз європейських національних меншин (FUEN) звернувся до Міністра освіти Російської Федерації із закликом переглянути позицію щодо факультативного вивчення національних мов. Так FUEN відреагував на звернення «Вільного Ідель-Уралу» від 17 жовтня 2018 р. щодо порушення права народів Ідель-Уралу на освіту рідною мовою.

Про це повідомляє прес-служба «Вільного Ідель-Уралу».

Також Союз закликає Державну раду Республіки Татарстан переглянути постанову від 29 листопада 2017 р. щодо вивчення татарської мови як обов’язкової навчальної дисципліни в Республіці Татарстан. Цим документом татарська мова була позбавлена функції державної у сфері освіти, її обов’язкове вивчення було заборонено. З цього приводу Голова комітету з культури, освіти, науки та національних питань Державної ради Республіки Татарстан Разіль Валєєв заявив, що питання «скасування обов’язкового вивчення татарської мови не вирішується Державою радою – це питання вирішується Міністерством освіти та науки РФ».

«Вільний Ідель-Урал» схвально поставився до заяви FUEN. Водночас у громадському русі висловили надію, що позиція Союзу з приводу реалізації права на освіту рідною мовою не є декларативною заявою, і FUEN докладе зусиль, аби Москва припинила насильницьку русифікацію автохтонних народів – не лише татар, але й усіх, які існують в єдиному правовому полі Російської Федерації.

Активісти рекомендували FUEN звернути увагу на те, що порушення конституційних прав народів Російської Федерації санкціоноване вищим законодавчим органом влади – Державною думою Росії. У змінах, внесених 8 серпня 2018 р. до Федерального закону №273-ФЗ «Про освіту в Російській Федерації», скасовується обов’язкове вивчення школярами державних мов національних республік. Дане рішення викликало значний негативний резонанс у республіках, включно із колективними заявами на адресу органів влади та акціями протесту.

«Ми вітаємо заяву FUEN, хоча і розуміємо як важко організація ухвалювала таке рішення – адже наше звернення розглядалось майже півроку. Водночас сподіваємось, що FUEN відмовиться від політики вибіркової стурбованості порушенням права на освіту рідною мовою. Віримо, що Союз переживатиме за народи Росії не менше, ніж він переживає за дотримання мовних прав російських переселенців в Латвії, або за права етнічних угорців в Румунії. Отже, очікуємо на твердість позиції цієї міжнародної організації – слід вимагати від Москви дотримання базових прав людини, зокрема права на освіту рідною мовою. Росія має припинити тиснути на національні республіки і нав’язувати їм політику асиміляції. Ми самі в праві вирішувати якою мовою вчити наших дітей – нам для цього не потрібні прокурорські перевірки в школах», – повідомив Сиресь Боляєнь, співзасновник руху «Вільний Ідель-Урал».