Експертна група з мовної політики закликає владу утриматися від ревізії закону про українську мову

Експертна група з питань мовної політики закликає всі органи влади та політиків утриматися від дій, які можуть призвести до ревізії закону “Про функціонування української мови як державної” або нівелювати його реалізацію. Про це повідомляє  Інтерфакс-Україна.

“За результатами обговорення експертна група з питань мовної політики закликала президента України, Кабінет Міністрів, Верховну Раду, місцеві органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також політичні партії і політиків, які беруть участь у передвиборній кампанії, консолідувати свої зусилля для успішної імплементації закону та утриматися від дій, що можуть нівелювати реалізацію закону або призвести до його ревізії”, – йдеться в повідомленні прес-служби віце-прем’єр-міністра Павла Розенка за результатами засідання групи у вівторок.

Під час засідання віце-прем’єр закликав усі органи влади та місцевого самоврядування долучитися до проведення широкої інформаційної кампанії щодо роз’яснення норм закону.

“Сьогодні ми є свідками і учасниками неоднозначних дискусій, які розгортаються в ЗМІ щодо закону України про функціонування української мови як державної. Тривожні заяви та ревізіоністські заклики щодо цього закону лунають від представників оточення президента. У зв’язку з цим є дуже серйозна небезпека чергового реваншу у цій сфері та “відкату” назад. Тому ми маємо зробити все від нас залежне, щоб норми закону запрацювали в повному обсязі і мали незворотний характер”, – сказав Розенко.

Серед першочергових кроків, які мають бути здійснені вже до 23 липня, віце-прем’єр назвав, зокрема, подання пропозицій щодо складу Національної комісії зі стандартів державної мови та кандидатури на посаду уповноваженого із захисту державної мови.

25 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про українську мову.

15 травня президент підписав мовний закон.