У Полтаві відреагували на порушення мовного закону

Полтавську пекарню попередили про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це повідомило видання “Зміст”.

За словами директора з економіки КП «Полтава-сервіс» Руслана Рогова, вони вже вживають заходи щодо припинення порушень чинного законодавства ФОП Таран Вікторія Вікторівна.

Йдеться про вивіски на магазинах-пекарнях «Глеб Булочкин» та приведення їх у відповідність до вимог мовного закону.

16 січня 2020 року набула чинності стаття 32 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що регулює правила друку реклами,  – мовою реклами в Україні є державна мова.

Як повідомив Руслан Рогов:

«”Глебу Булочкін” надіслали повідомлення ще минулого тижня. Якщо не відреагує на порушення, то у нас є кілька механізмів впливу. Перш за все, вони надали документ, чи зареєстрована у них торгова марка та назва у Торгово-промисловій палаті України. Механізм цей досить складний. І кінець кінцем, вони все ж повинні будуть демонтувати, адже повинні виконувати закон України».

20160805_123332

Взагалі, розпочали вирішувати питання із вивіскою на магазині-пекарні за зверненням полтавця Євгена Асауленка. Він написав у соцмережах:

«Пару тижнів тому зайшов до закладу з назвою “Глєб БулочкИн”. Сама по собі кафешка норм, але назва мене трохи смутила. Всередині теж всі написи російською. Нагадаю, що вивіски державною мовою є не чиєюсь забаганкою, а законною вимогою. Нашвидкуруч зробив кілька фото та надіслав депутату ПМР Вадиму Ямщикову. Сьогодні маємо відповідь».

Полтавець надіслав звернення депутату Ямщикову, який і звернувся до КП «Полтава-сервіс».

Загалом Руслан Рогов запевнив, що підприємство активно бореться із російськомовними вивісками та підсумував:

«Вивіски рекламні повинні бути виключно державною мовою, можна ще іноземною мовою. Тому зараз “Полтава-сервіс” працює на написання повідомлень, роз’яснень клієнтам, що всі назви магазинів і так далі повинні бути. Клієнтам надається термін, за який вони повинні самостійно усунути правопорушення. Загалом, часу на усунення надається не так і багато».

Нагадаємо, нещодавно у Броварах міська влада пообіцяла демонтувати російськомовну рекламу.