Уповноваженим із захисту української мови став Тарас Кремінь

На засіданні Кабінету Міністрів України 8 липня на посаду Уповноваженого із захисту державної мови уряд призначив Тараса Кременя.

Переможця конкурсу обрали з трьох кандидатів шляхом відкритого особистого голосування членів Кабміну.

Серед претендентів Святослав Літинський, Світлана Бронікова і Тарас Кремінь.

Тарас Кремінь – з 2018 року професор Миколаївського національного аграрного університету та Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. У 2000–2018 роках він був доцентом кафедри української літератури, заступник декана факультету філології та журналістики, професор Миколаївського національного університету імені В. Сухомлинського. У 2014–2019 роках Кремінь був народним депутатом від «Народного фронту».

Відповідно до законодавства, Уповноважений із захисту державної мови обирається строком на п’ять років.

Обов’язки Уповноваженого із захисту державної мови та вимоги до кандидатів прописано в законі “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Його завданнями є: захист української мови як державної; захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя на всій території України й усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

Уповноважений забезпечує моніторинг виконання законодавства про державну мову й державних цільових програм; розглядає скарги фізичних і юридичних осіб на дії та бездіяльність органів влади щодо дотримання вимог законодавства про державну мову; спрямовує до низки органів подання про проведення службових розслідувань і притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, винних у порушенні законодавства про державну мову; складає протоколи та застосовує стягнення тощо.

Нагадаємо, 27 листопада 2019 Кабінет Міністрів затвердив на посаду Уповноваженого із захисту української мови Тетяну Монахову, яка у квітні 2020 подала у відставку.