Російські ЗМІ знайшли в білоруській мові “радикальний націоналізм”

Намір міністра освіти Білорусі повернути вивчення історії та географії білоруською мовою викликав нервову реакцію в Росії. Деякі російські ЗМІ та аналітики назвали це “ставкою на радикальний націоналізм”. Про це пише “Белорусский партизан”.

21 січня новий міністр освіти Білорусі Михайло Журавков заявив: “Вивчати географію та історію Білорусі треба білоруською мовою. Я вважаю, що поступово самі діти прийдуть до того, що захочуть вивчати половину або більшу частину предметів загальноосвітньої школи білоруською мовою”.

Мова йде не про всі курси історії та географії, а тільки про історію і географію Білорусі. До 2000-х їх вивчали білоруською, але потім перевели процес на російську мову. 

Російські ЗМІ на це відреагували досить агресивно. “21 січня міністр освіти Білорусі Михайло Журавков заявив, що найближчим часом викладання історії та географії російською мовою в школах буде заборонено”, – написало інформаційне агентство “Регнум”.

“Сумно констатувати, що Білорусь впевнено йде антиросійським курсом. Влада республіки йде шляхом націоналізму українського штибу. Поки це не настільки явно, але ситуація далі буде лише посилюватися”, – заявив заступник директора Центру україністики та білорусистики Московського державного університету Богдан Безпалько.

“У Білорусії почалася чергова хвиля дерусифікації, це факт”, – говорить керівник інтернет-порталу “Імперія” Юрій Баранчик, який переїхав жити і працювати в Москву з Білорусі.

Як пише “Белорусский партизан”, «Імперія» зіграла важливу роль в організації заворушень на Донбасі, які переросли в криваву війну.

“По суті, білоруське керівництво зараз остаточно скинуло маски, – лякає Баранчик. – Якщо ситуація не зміниться, років через п’ять білоруський націоналізм може зрівнятися за своєю крайністю з українським”.