Росія уже занепокоєна становищем російської мови у Молдові

Росія стурбована становищем російської мови в Молдові. Про це заявив посол РФ в Кишиневі Фарит Мухметшін в інтверв’ю РИА Новости, – повідомляє Українська Правда.

Він нагадав, що у листопаді минулого року в Молдові набув чинності новий кодекс про освіту. За словами посла, цей кодекс гарантує навчання румунською мовою, а навчання мовами національних меншин здійснюватиметься “лише в межах можливостей системи освіти”.

“У кодексі не врегульовано питання, яким органом і за якими критеріями будуть визначатися згадані “межі можливостей”, що дозволяють навчання іншою мовою, крім державної. Проблематика становища російської мови в Молдові знаходиться в полі зору посольства Росії та представництва Росспівробітництва в Кишиневі. Ми доводимо до молдавських партнерів нашу заклопотаність з усіх доступних каналів, включаючи ЗМІ”, – сказав російський посол.

Він зазначив, що Міністерство освіти Молдови обіцяє, що школи з російською мовою навчання продовжать свою роботу, як і колись, і що прийняття кодексу про освіту не вносить змін в їх нинішній стан.

“Залишається сподіватися, що дане зобов’язання буде дотримано, і ситуація не буде розвиватися в бік скорочення освіти російською мовою. Зі свого боку відстежуємо становище російських шкіл. Намагаємося їм допомагати книгами, навчальними посібниками та обладнанням для занять. Організуємо курси підвищення кваліфікації для вчителів” , – підкреслив Мухметшін.