В Україні завжди буде лише одна державна мова – Порошенко

Єдиною державною мовою в Україні була і залишається українська мова. Про це в ході церемонії нагородження переможців 15-ого Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика заявив президент Петро Порошенко, повідомляє Українська правда із посиланням на “Інтерфакс-Україна”.

“В Україні була і є, і завжди буде єдина державна мова – наша з вами українська мова. І Революція гідності, і боротьба проти російської агресії показали ціну словоблудству, яке відводило нашу державу від цього рішення”, – сказав він.

“Громадська єдність у мовному питанні було завжди. І це не було результатом державної політики”, – додав Президент.

За його словами, завжди були спроби використовувати мовне питання для розколу держави. “Що зараз об’єднує нашу націю, державу, народ? Мова… І це не було результатом дій політики. Ми надивилися на маніпуляції цих самопроголошених захисників мов нацменшин, на їх цинічні маніпуляції з європейськими хартіями, але цим не вдасться розколоти наше суспільство”, – підкреслив Порошенко.

На переконання президента, єдність українського народу стала результатом консенсусу. “Громадяни, які розмовляли на різних мовах, вирішили: тепер всі наші діти будуть вчити українську мову”, – сказав він.

“Вибір української мови був вибором молодого покоління. Саме молодь зробила вибір і тепер демонструє його і захищає… Анексія і агресія – це результат безсилля зупинити цей процес (єднання нації – ред.)… Українці є гідними нащадками тих, хто боровся проти указів і циркулярів, які різні імперії хотіли позбавити наш народ мови, а значить – нашої душі”, – резюмував Порошенко.

Нагадаємо, це вже не перша заява Петра Порошенка про єдину державну мову.