Громадські активісти звернулися до Конституційного Суду з приводу мовного закону

26 громадських організацій звернулися до Конституційного Суду України з вимогою розглянути подання 57 народних депутатів України щодо неконституційності Закону України «Про засади державної мовної політики».

Конституційний Суд  зволікає із розглядом справи по суті, адже, згідно з регламентом КСУ, провадження у справі за конституційним поданням народних депутатів України мало б завершитися ще 8 січня 2015 року.

Незважаючи на те, що відбулося засідання колегії КСУ, на якій ухвалили рішення про відкриття конституційного провадження, інформація щодо обговорення питання про форму розгляду справи зникла з сайту Суду, а засідання не відбулося.

Громадські організації звернулися до Голови КСУ про підстави і причини зволікання з початком розгляду справи по суті, з вимогою припинити порушення Закону України «Про Конституційний Суд України» та «Регламенту Конституційного Суду України» і невідкладно включити питання про розгляд справи за конституційним поданням 57 народних депутатів України до порядку денного найближчого пленарного засідання КСУ та призначити день розгляду справи по суті.

Текст звернення, зокрема, підписали Координаційна рада з питань захисту української мови при Київській міській організації товариства «Меморіал» ім. В. Стуса, Громадянський рух «Відсіч», Портал мовної політики, Ініціатива «Дріжджі», Безкоштовні курси української мови, Всеукраїнський комітет захисту української мови, Громадський сектор Євромайдану, Громадська комісія з розслідування та попередження порушень прав людини, «Громадський рух «Не будь байдужим!», Громадська організація «Незалежні», Громадська ініціатива «І так поймут!» та ін.

zvernennia

 

Портал мовної політики