Активісти вимагають відкривати кримінальні справи за «український лінгвоцид» у Криму

Українські активісти звертають увагу на відсутність кримінальних справ, пов’язаних зі знищенням української культури та освіти в Криму. Про це заявив на прес-конференції в Києві 8 липня глава кримського центру «Український дім» Андрій Щекун, – повідомляє Крим.Реалії.

Раніше глава громадської організації «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» Андрій Щекун заявив, що в Криму зараз фактично заборонено навчання українською мовою, зокрема, такої можливість позбавлені старшокласники. Він назвав це явище «лінгвоцидом».

«У нас сьогодні відкриваються кримінальні справи стосовно зради чиновників, суддів, прокуратури тощо. Продовжила свою діяльність прокуратура Криму в Україні, зараз ми відновлюємо діяльність Міністерства внутрішніх справ Криму. Але жодного діла немає за фактом знищення шкіл, дитячих садків, закладів культури, державних служб, їх перейменувань. Ми постійно про це говоримо і в цьому напрямку треба працювати, оскільки план деокупації ніхто не відміняв, і ми повернемося стовідсотково», – нарікає глава кримського центру «Український дім» Андрій Щекун

Він додав, що «всі факти злодіянь нинішньої кримської влади мають бути зафіксовані, а винні – покарані».

Як повідомили на прес-конференції громадські активісти, в Криму був розформований єдиний факультет української мови, його перепрофілювали в кафедру на базі факультету слов’янської філології та журналістики університету (КФУ).

Активісти стверджують, що в Криму залишається можливість вивчати українську мову в школах або факультативно, або один раз на тиждень.

Джерело: Крим. Реалії