В Україні відкриють недільні школи для вивчення кримськотатарської мови

Кримські татари, які залишили Крим після анексії, зможуть вивчати рідну мову в недільних школах на материковій Україні.

Про це кореспонденту Крим.Реалії сказав голова державної служби у справах АРК і Севастополя при Кабінеті міністрів України Аслан Омер Киримли.

«Ми ведемо переговори з культурними центрами, зокрема у Львові, щоб там організувати вивчення кримськотатарської мови. Поки у форматі школи вихідного дня, недільної школи. Поки так, на жаль», – сказав Киримли.

Серед міст, де планується організувати вивчення кримськотатарської мови, він назвав Київ і Вінницю.

Киримли зазначив, що причиною такого рішення є незначна кількість місць компактного проживання кримських татар на материку. Винятком є Новоолексіївський і Каланчацький райони Херсонської області, де в загальноосвітніх школах є класи з викладанням кримськотатарської мови.

Киримли не уточнив, коли може початися викладання в недільних школах, оскільки Кабінет міністрів України поки не затвердив положення, що регулює роботу Держслужби у справах Криму. Він пояснив це бюрократичною тяганиною в декількох відомствах, які досі не погодили положення.

Раніше повідомлялося, що російська влада Криму звела до мінімуму кількість годин кримськотатарської та української мов у загальноосвітніх школах. Про те, що влада позбавляє кримських татар можливості вивчати рідну мову в школах, заявляли представники Меджлісу кримськотатарського народу. При цьому стаття 10 ухваленої на півострові після анексії «Конституції Республіки Крим» надає статус державної кримськотатарській, українській та російській мовам.

Джерело: Крим. Реалії