Парламент Естонії пропонує зобов’язати біженців вчити державну мову

У середу в парламенті Естонії – Рійґікоґу – пройшло перше читання проекту поправки до закону про надання іноземцям міжнародного захисту. Поправка включає введення обов’язкового вивчення естонської мови для біженців, які отримали притулок в країні. За порушення передбачені санкції. Про це повідомляють естонські ЗМІ.

Згідно з законом, вивчати естонську мову повинні всі працездатні особи від 18 років до пенсії по старості, які отримали міжнародний захист. Відвідувати курси естонської мови не зобов’язані особи, які отримують освіту державною мовою.

Згідно з поправкою, в особи, яка проживає в Естонії і отримала міжнародний захист, можна буде вимагати повернення суми, витраченої на навчання мови, якщо вона за два роки не вивчить естонську на рівні А2.

Компенсація витрат на навчання мови буде відбуватися на основі рішень, які прийматимуться по кожному окремому випадку. Це означає, що при наявності переконливих причин, за якими особа не засвоїла естонську мову на необхідному рівні, від неї не вимагатимуть компенсувати витрати на навчання, – повідомляється в пояснювальній записці до законопроекту. Детальні умови навчання естонської мови, у тому числі вимоги щодо повернення витрат на навчання, затвердить міністр соціального захисту.

Як зазначено в пояснювальній записці, завдяки вимогам обов’язкового навчання мови шанси біженців на ринку праці покращаться, це поліпшить їх економічне становище, а також пришвидшить адаптацію в суспільстві.

Для прийому проекту необхідно більшість голосів складу Рійґікоґу.

Джерело: Postimees