Президент у промові до Дня пам’яті жертв Голодомору згадав Валуєвський циркуляр

Під час виступу на церемонії вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні Петро Порошенко згадав Валуєвський циркуляр, яким заборонялося книговидання українською мовою: “І мрія наших ворогів, яку було покладено на папір ще у валуєвському циркулярі: «Не было, нет, и быть не может». А наша відповідь така: “Була, є і буде!“.

Він наголосив, що під час Голодомору “відбулося масове знищення українського селянства, яке зберігало українську культуру, мову і традиції”.

Окрім того, президент зауважив, що Голодомор – це “ніщо інше, як прояв багатовікової, гібридної війни, яку Росія веде проти України”.

“Лише за останні сто з невеликим років Російська імперія двічі розпадалася або зменшувалася в кордонах. Вона існувала під п’ятьма назвами. Над нею майоріло як мінімум сім різних прапорів. Її піддані співають вже сьомий гімн. Чотири різних політичних режими правили нею з двох столиць, одну з яких встигли тричі перейменувати. Але незмінними залишалися ненависть до України і нестримне бажання знищити нас, українців, як окремий народ. В чому-чому, а саме в цьому і білі, і червоні, і навіть червоно-коричневі завжди демонстрували і демонструють вражаючу єдність”, – сказав він.

Як відомо, Валуєвський циркуляр – таємне розпорядження міністра внутрішніх справ Російської імперії Петра Валуєва до територіальних цензурних комітетів, в якому наказувалося призупинити видання значної частини книг, написаних «малоросійською», тобто українською мовою.

Портал мовної політики