У “молодій республіці ДНР” з’явилась власна мова

У соціальних мережах почали викладати фотографії табелів успішності школярів так званої ДНР. На цих фото видно, що учні окупованих територій вивчають нові предмети, як “Мова народів Донбасу”, “Література народів Донбасу”, а також “Історія Вітчизни”.

Про це стало відомо завдяки анонімним фотографіям, що виклали у групу “Самооборона Донецька” Вконтакті. Цю інформацію підтвердили кореспонденту gazeta.ua викладачі донецьких шкіл № 46, 49 та 52.

Також вчителі пояснили, що мається на увазі під “мовою народів Донбасу”. Це звичайна українська мова. Система освіти на окупованих територіях Донецької області підлаштована під російську. Знову введена п’ятибальна система оцінювання.donetsk
Фото: https://vk.com/samooborona.donetsk?w=wall-26193321_46721

Вчителька однієї зі шкіл зазначила: “Владою ДНР” постановлено, що українська мова у нашій “молодій республіці” є другою державною. Але у школах прирівнюється до іноземної. Вона викладається, але на неї виділяють замало годин. У молодших класах дітей навчають взагалі за українськими програмами. Тут все залишилось, як раніше”.

Всі інші предмети залишились без змін, проте вони викладаються за російськими стандартами. Кореспондент gazeta.ua також дізнався, що вже наприкінці весни 2015 року в Донецьк почали привозити російські підручники.

Проте треба зазначити, що “нова мова” з’явилась не у всіх школах Донецька. На наші розпитування вчителі інших шкіл навіть здивувались.