Президент Естонії назвав російську мову “мовою окупаційної влади”

Президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес в інтерв’ю швейцарській газеті Der Bund назвав російську “мовою окупаційної влади”. Про це пише естонське видання Eesti Rahvusringhääling.

В інтерв’ю, окрім всього іншого, йшлося про нинішні відносини Естонії та Росії. На думку видання, ці відносини ускладнені тим, що майже кожен четвертий житель країни, який вважає російську своєю рідною мовою, “відноситься до більш низького економічного класу”, передає ВВС.

У відповідь президент зауважив, що протягом 50 років росіяни в Естонії були привілейованою “нацією панів”. Як пише преса, Ільвес давав інтерв’ю англійською, вживши при цьому німецьке слово Herrenvolk.

Сьогодні, за словами президента Естонії, ці люди втратили свої привілеї і “вважають це втратою”.

Журналіст видання також запитав Іловеса, чому російська мова в Естонії не є офіційною.

“А чому вона повинна бути офіційною? Ми, наприклад, окуповуємо вашу країну, а через 50 років заявимо, що ви повинні зробити естонську мову офіційною, – відповів президент Естонії. – Окупаційна влада захоплює країну, депортує сотні тисяч громадян в Сибір і посилає своїх людей сюди. І тепер, коли ми остаточно здобули незалежність, виходить, що мова окупаційної влади має стати другою державною мовою країни? Не ставте мені смішних запитань! ”

Прес-радник президента канцелярії Естонії Тоомас Сілдам зазначив в інтерв’ю Радіо 4, що між поняттями «мова окупаційної влади» і «мова окупантів» – дуже велика різниця. «Я б порадив журналістам бути коректними і не спотворювати інформацію неправильним цитуванням».

Як пише видання, політолог Рейн Тоомл вважає, що немає різниці, чи сказав президент «мова окупаційної влади» або «мова окупантів» – адже Радянського союзу, коли ця різниця могла грати роль, більше немає. «Якби президент хотів мотивувати, чому російська мова не стала другою державною, то він повинен був знайти інші аргументи. Добре, якби у президента був радник з національних питань, але такої людини, який підказав би, що пристойно говорити, а що – ні, у президента немає. Висловлення першої особи країни може погано позначитися на іміджі Естонії з боку Росії, на Заході його сприймуть більш нейтрально, але я думаю, що і їм така постановка питання не подобається».

Джерело: err.ee