У Сімферополі закрили дитячу україномовну театральну студію

У Криму припинив існування останній дитячий україномовний гурток – театральна студія “Світанок” у Сімферополі.

Про це повідомив кримський журналіст Олександр Польченко на своїй сторінці у “Фейсбуці”, – пишуть События Крыма.

За його словами, учні “Світанку” та їхні батьки були поставлені перед цим фактом на зборах 28 грудня.

“Батьки намагалися якось призупинити процес знищення всього українського на території півострова. Навіть якби вони й домоглися свого, це всього лише призупинило б процес варварського знищення дитячої україномовної студії в Криму. Театр – це велика сила, і діти через нього продовжували любити українську мову і культуру “, – написав Польченко.

Раніше журналіст повідомляв про те, що студія “Світанок” опинилася під загрозою ліквідації після того, як її учні інсценізували театральну постановку до Дня Святого Миколая: наступного дня керівництво сімферопольського Центру дитячої та юнацької творчості, на базі якого функціонував “Світанок”, після анонімного дзвінка зажадало від викладачів студії текст сценарію свята і його відеозапис. Після перегляду було висловлено обурення тим, що україномовні сцени не було перекладено на російську мову, а вишиванки на юних акторів і українська мова були названі “махровим націоналізмом”. В цілому керівництво ЦДЮТ заявило, що “в студії виховують націоналістів”, і що “такі заходи і такі викладачі не потрібні”.

ДОВІДКА: Театральна студія “Світанок” в Сімферополі виникла в 1993 році. З того часу нею беззмінно керувала колишня актриса Кримського академічного українського музичного театру, колишня керівниця сімферопольського Товариства української мови, заслужений працівник культури України Алла Петрова. Студія з’явилася на базі першого в Криму українського класу, відкритого за ініціативою Петрової після проголошення Незалежності України в 1991 році. Відкриттю “Світанку”, як і українських класів, сприяв перший міністр освіти АР Крим Валентин Романенко. Через рік після відкриття студії її учні почали проводити україномовні телеефіри на ДТРК “Крим”. За 20 років випускниками зразкової театральної студії “Світанок” стали близько 100 дітей, з яких 20 стали студентами творчих вузів.

Фото: depo