Запоріжжя планує підтримати українську мову

Депутати Запорізької обласної ради депутати ухвалили  Програму розвитку і функціонування української мови в Запорізькій області на 2016-2020 роки та виділили 500 тис. грн на її втілення. Про це повідомляє прес-служба Запорізької ОДА.

Аналіз мовного питання в Запорізькій області свідчить, що ситуація є достатньо незбалансована і проблемна, – вважають депутати.

Книготоргівля в області задовольняє інтереси переважно російськомовного читача. Помітно погіршився стан вивчення української мови у вищій школі. Існує гостра потреба у використанні української мови в засобах масової інформації, сфері культури, освіти та науки, в інформаційних технологіях, рекламі тощо.

У  репертуарі театру ляльок із 27 вистав лише три українською мовою, а в театрі юного глядача із 26 вистав також лише три україномовні.

Враховуючи ці проблеми, Запорізька ОДА розробила Програму розвитку і функціонування української мови в Запорізькій області на 2016-2020 роки. Мета – створення належних умов для розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування патріотизму у громадян України; створення оптимальних умов для реалізації конституційних гарантій на вільне функціонування української мови в Запорізькій області, розширення сфери вживання державної мови, зміни в обласному центрі та містах обласного значення інформаційного середовища на користь державної мови.

Заходи програми спрямовано передусім на підтримку й розвиток існуючих громадських ініціатив.

На фінансування Програми передбачено 500 тис. грн. за рахунок коштів обласного бюджету з урахуванням його можливостей, а також інших джерел, не заборонених законодавством, зі щорічним виділенням по 100 тис.грн.

Портал мовної політики