Єдина україномовна газета припинила виходити у Криму

Єдина в Криму україномовна всеукраїнська громадсько-політична та літературна газета “Кримська світлиця” припинила випуск на півострові.

У номері за 25 березня вказано, що це “останній випуск газети”, повідомляє “Українська правда” із посиланням на “Крим.Реалії”. З травня 2015 року газета виходила лише в електронному форматі.

У матеріалі “Фронт всередині країни” зазначається, що 14 березня 2016 року вийшов наказ гендиректора Національного газетно-журнального видавництва про переведення редакції з Сімферополя до Києва. При цьому, підкреслюється в матеріалі, “тисячі відвідувачів сайту газети є найкращим доказом стабільного попиту на неї”.

Кримські співробітники газети вважають таке рішення несправедливим і підкреслюють, що “практично з самого початку “Кримська світлиця” – “своя серед чужих, чужа серед своїх” – змушена була вести боротьбу на двох фронтах: кримському та київському, вимагаючи від влади уваги і державного відношення до гуманітарних проблем українства в Криму”.

Гендиректор Національного газетно-журнального видавництва Андрій Щекун в коментарі Крим.Реалії зазначив, що штатним працівникам газет запропоновано два реальних виходи з ситуації: переїзд в Київ і подальша робота на тих же посадах. І друга пропозиція – перейти на роботу за договором цивільно-правового характеру (ЦПХ). Тобто, в цьому випадку переїзд не потрібно.

“Ситуація, яка сьогодні є, – це те, що керівництво ДП “Національне газетно-журнальне видавництво” як видавець газети не може нести відповідальність за штатних працівників, які перебували на окупованій території. Редакція “КС” була захоплена і ліквідована ще в 2014 році. Відповідно, Міністерство культури України як і інші державні відомства, видали директиви про переведення державних установ на материкову частину України”, – сказав Щекун.

За його словами, згідно з законодавством України роботодавці зобов’язані створювати безпечні умови праці на робочому місці, стежити за охороною праці та нести відповідальність у разі настання нещасних випадків або будь-яких інших з їхніми працівниками у робочий час на робочому місці відповідно до штатного розкладу підприємства.

“У разі ж укладання договору ЦПХ, роботодавець не є роботодавцем з юридичної точки зору, а лише замовником, а працівник є лише виконавцем, який надає послуги (виконує роботи) на свій ризик”, – підкреслив Щекун.

“Кримська світлиця” видається в Криму з 1992 року. Засновники – Міністерство культури і туризму України, Всеукраїнське товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка та трудовий колектив газети.

З квітня 2010 по липень 2011 газета не виходила в друк. З травня 2015 року друкування газети знову припинилося, з тих пір вона виходила в електронному форматі. З того ж часу ведуться переговори про переїзд редакції в Київ.

Після анексії Криму Росією в 2014 році на материкову Україну переїхали низка проукраїнських і кримськотатарських ЗМІ, які не підтримують анексію півострова або не пройшли реєстрацію за російським законодавством. Також з 2014 року на півострові припинили діяльність низка новинних сайтів.