Вперше за 17 років громадянина Білорусі покарали за образу рідної мови

Вперше з 1999 року в Білорусі притягнули до адміністративної відповідальності громадянина, який ображав рідну мову, чим порушив статтю 9.22 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення законодавства про мови).

Про це пише Наша Ніва.

Покарання для мешканця Мозира Дзмітрия Щарбатих, який в інтернеті неодноразово образливо висловлювався про білоруську мову, домігся житель Гомеля Ігар Случак. Він пише магістерську роботу на тему «Правові основи державної мовної політики в Республіці Білорусь», тому, окрім відстоювання національних цінностей, юридична частина конфлікту йому була цікава як частина його наукової роботи.

Конфлікт закінчився адміністративним покаранням – штрафом в чотири базові величини (одна базова величина – 21 рубель).

Колишній співробітник сайту offside.by Дмитрій Щарбатих на одній зі сторінок в соціальних мережах залишив коментар, який ображав білоруську мову.

«Я запропонував людині вибачитися, але він зробив вигляд, що погано розуміє білоруську мову і вибачатися не став, хоча і закінчив ВНУ», – розповів Ігар Случак. Тоді він звернувся до Мозирського райвиконкому з проханням притягнути до відповідальності жителя Мозира згідно зі статтею 9.22 КоАП (порушення законодавства про мови) – за публічну образу білоруської мови.

З виконкому прийшла відповідь, що з громадянином проведено профілактичну бесіду і «він усвідомив свої неправомірну поведінку і запевнив у неприпустимості вчинення подібних дій у подальшому».

Така відповідь не задовольнила Случака. «Я знову запропонував Дзмітрию Щарбатих вибачитися, і він знову відмовився, і почав образливо висловлюватися в мою сторону. Це говорить, що він не «усвідомив свої неправомірну поведінку». Тому я звернувся в прокуратуру », – додав житель Гомеля.

Прокуратура дала кілька відповідей, як і райвиконком, і все-таки в результаті Щарбатих покарали штрафом.

Запит Ігаря Случака в Інформаційний центр МВС показав, що з 1999 року громадян не притягували до відповідальності за статтею 9.22 КоАП.