У День української мови запорізькі ЗМІ писали новини державною

9 листопада на честь Дня української писемності та мови запорізькі інформаційні сайти протягом дня писали новини українською мовою.

Флешмоб підтримали такі сайти: Zanoza, Zабор, “Перший Запорізький”, “Время новостей”, “Індустріалка”, “TV5”, 061.ua і “Акцент” – їх новинна стрічка цілий день була повністю українському. Про це повідомляє 061.ua.

Частково підключився сайт “Репортер” – у них вийшло кілька новин державною. Проігнорували ідею “Голос”, “Вся влада”, “Форпост” та ряд інших сайтів.

Сайт запорізької мерії як сайт офіційного органу влади, який повинен бути за замовчуванням україномовним, не взяв участь у флешмобі.

Ініціював флешмоб запорізький журналіст Андрій Рибальченко, написавши на своїй сторінці у Фейсбуці заклик до міських сайтів.

061-den-movy

061.ua зібрав враження редакторів кількох сайтів. Вони розповіли, що внаслідок флешмобу відвідуваність сторінок зменшилась:

“Що стосується відвідуваності, то нам більше, ніж зазвичай, дав Фейсбук – з нього на сайт заходили відсотків на 10% більше, ніж зазвичай. У всіх інших соцмережах провал.” ВКонтакте “дав на 50% менше заходів, ніж зазвичай, “Твіттер” – на 40%. А “Однокласники” взагалі дали всього 10% від звичайного трафіку. В результаті, по новинах у нас хоч і був ексклюзив, але ми недобрали навіть до звичайної норми. Якщо порівнювати з вівторком, у нас відвідуваність сайту впала на 2 тисячі. Не привчений у нас ще народ, мабуть “, – говорить редактор сайту Zабор Костянтин Алексєєнко.

“Редакція сайту телеканалу TV5 невелика, тому нам легко проводити різні експерименти. Зараз новий сайт знаходиться ще у стадії бета-тестування, ми відкрили не всі функції для вільного доступу читачів. Одна з них – це двомовність сайту. Тому експеримент з написання новин українською став для нас репетицією звичайної роботи в недалекому майбутньому. Ми до нього вже готові”, – розповіла 061.ua редактор сайту TV5 Олександра Розиган.

“Насправді, знадобився деякий час для переключення мислення на українську мову. Особисто мені допоміг Всеукраїнський диктант єдності – я пригадала, що таке навчання в школі та університеті, де ми проводили більшість занять державною мовою, тому українська згадалася рефлекторно. Мушу визнати, що відвідуваність сайту дещо знизилася порівняно зі звичайною. Тому ми і запроваджуємо двомовну версію – щоб читачам із Запорізької області було зручно читати новини на сайті TV5”, – додала Олександра.

Відвідуваність сайту 061.ua теж трохи знизилося. Якщо останні кілька місяців було щоденно 20-22 тисячі відвідувачів за добу, то 9 листопада цілий день ця цифра трималася на 17-18 тисячах, а до вечора впала до 16,5 тисяч.

“Незважаючи на це, ми будемо продовжувати поступово впроваджувати українську мову на своєму сайті – у міру того, як запорізькі читачі будуть до цього звикати”, – пише редактор 061 Тетяна Гонченко.

Скріншоти: 061.ua