Парубій закликав депутатів виступати з трибуни Верховної Ради державною мовою

У Верховній Раді між спікером Андрієм Парубієм та депутатами від «Опозиційного блоку» виникла суперечка щодо мови виступів.

Голова парламенту, почувши виступ Наталії Королевської російською, закликав її говорити з трибуни українською: «Є єдина державна мова в Україні – українська. Хочете переклад – наперед повідомляйте, будемо забезпечувати», – повідомляє Радіо Свобода.

Королевська продовжила виступ українською і закликала застосовувати цей підхід до всіх депутатів. Зала підтримала відповідну пропозицію Парубія.

Як пише Українська правда, однак згодом, уже під час обговорення іншого законопроекту, член “Опоблоку” Олександр Долженков знову заговорив російською мовою і наполягав, що виступати з трибуни можна будь-якою мовою.

Спікер знову закликав говорити державною мовою і не створювати конфліктних ситуацій: “Не робіть конфлікту там, де його нема. Є єдина державна мова в Україні – це українська”, – сказав Парубій.

Він зазначив, що в жодному парламенті європейських країн неможливо було б виступати мовою іншої держави депутату цієї країни.

“Хочете переклад – запишіться… Але не провокуйте конфлікт і протистояння”, – закликав голова Верховної Ради.

Згодом Парубій попросив вимкнути мікрофон представника “Опозиційного блоку” Сергія Матвієнкова,, який заявив про “мовні спекуляції”.

“Наголошую, що отримав звернення стосовно мововедення. Чітко зазначено: засідання Верховної Ради України, її комітетів і комісій ведуться державною мовою. Промовець може виступати іншою мовою, якщо переклад його виступу на державну мову забезпечує апарат ВР”, – сказав спікер.

“Станом на зараз немає механізму забезпечувати такий переклад. Ми порадимося, як у таких ситуаціях діяти. Будемо думати, як працювати”, – додав Парубій.

Як повідомляє Портал мовної політики, того ж дня, 8 лютого, Андрій Парубій зареєстрував законопроект (№ 6059) про внесення зміни до статті 2 Регламенту Верховної Ради України, у якому йдеться про те, що “засідання Верховної Ради, комітетів Верховної Ради, тимчасових спеціальних комісій чи тимчасових слідчих комісій Верховної Ради ведуться державною мовою. Переклад виступів глав іноземних держав, глав парламентів іноземних держав, глав дипломатичних представництв іноземних держав, інших офіційних осіб іноземних держав та офіційних осіб міжнародних організацій державною мовою, у разі необхідності, забезпечує Апарат Верховної Ради”.