Вінницькі активісти перевірять місцеві кафе і таксі на повагу до української мови

У Вінниці 16 лютого стартував флешмоб “Розмовляй українською, або мовчи цілий день”, приурочений до Дня рідної мови. Організатори обіцяють розробити мапу, на якій відзначать ресторани та кафе, де з клієнтами спілкуються українською.

Про це пише вінницький інформаційний портал “Вежа”.

“Ми плануємо перевірити заклади харчування, що розташовані у центрі міста. Перевірятимемо чи офіціанти спілкуються українською, чи є в них меню українською та яка музика лунає”, – розповідає керівник проектів «Вінницької європейської стратегії» Павло Власюк.

Із зібраних даних організатори планують створити мапу закладів харчування дружніх до української мови, яку потім опублікують у соціальних мережах. Таким чином громадська організація прагне до популяризації української мови у бізнес-сфері.

“Заклади, що не повністю підтримують вживання української мови, на цій мапі не буде”, – каже Павло.

Зі слів спікерів, досить проблемним у Вінниці є також те, що диспетчери та водії служб таксі досить рідко спілкуються українською мовою.

“Ми хочемо звернутись з листом до всіх найбільш популярних служб таксі міста, з проханням, щоб у постійному вжитку застосовували державну мову або хоча б ту, якою звертається клієнт”, – розповідає Ірина Баранович, керівник проектів «Вінницької європейської стратегії».

Заохочувати до спілкування українською організатори акції планують і через cоціальні мережі.

Так, у рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови, який святкують 21 лютого, розпочато флешмоб. Аби стати його учасником, потрібно сфотографуватись з аркушем з написом: “21 лютого – День рідної мови. Говори українською, або мовчи цілий день”.

Також на аркуші має бути спеціальний хештег: #Я_Розмовляю_Українською.

Флешмоб розпочне голова громадської організації Дмитро Мира.

“Варіації флешмобу можуть бути різні: можна і розповісти вірш українською мовою і заспівати пісню, можна, навіть зняти тематичне відео. Головне – щоб до цього долучити дане гасло і хештег. Далі ми за кількістю вподобайок відберемо найкращі три роботи, а також подаруємо переможцям символічні призи з українською символікою”, – каже Дитро Мира.

Результати флешмобу, який триватиме до 21 лютого, будуть оприлюднені за кілька днів після його фіналу.