У Львові відбудеться конференція про мовну стійкість мешканців Західної України

17 вересня 2017 у Львові відбудеться конференція “Мовна стійкість/гнучкість. Роль західної України”, у якій візьмуть участь Юрій Винничук, Антін Мухарський, Остап Дроздов, Лариса Масенко, Святослав Літинський, Роман Матис, Іван Лозовий, Тарас Марусик, Пилип Селігей, Оксана Данилевська. 

Як розповідають ініціатори заходу – громадська ініціатива “UA мова: “Ми звикли вважати, що проблеми української мовної стійкості стосуються лише центральних і східних міст України. Однак, чи переважала б російська у цих містах, якби мешканці українськомовного заходу України, переїжджаючи до них на роботу/навчання, завжди і скрізь принципово розмовляли б своєю рідною українською? У 1990х існувала думка, що в центрально-східних містах після здобуття Незалежності побільшає української, завдяки тому, що до столиці масово приїздили львів’яни та вихідці із інших міст заходу України. Чи вдалося реалізувати ці сподівання “українському П’ємонту”? Наскільки часто мешканці заходу України переходять на російську з російськомовними співвітчизниками?”

Про ці та інші питання будуть розмірковувати Юрій Винничук, Антін Мухарський, Остап Дроздов, Лариса Масенко, Святослав Літинський, Роман Матис, Іван Лозовий, Тарас Марусик, Пилип Селігей, Оксана Данилевська.

Окрім доповідей культурних діячів та фахівців із соціолінгвістики, на конференції також презентують результати опитування про мовну стійкість українців з західноукраїнських міст, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Насамкінець, учасників та гостей чекає спілкування та інструментальний виступ гурту “Шпилясті кобзарі”. 

Реєстрація на захід за посиланням: goo.gl/s8B89Q

 

Адреса:  (пл. Міцкевича, 1, Жорж-готель). Реєстрація з кавою-брейк з 9.00, початок конференції – о 10.00.