У Верховній Раді актуалізується питання ухвалення нового мовного закону

На початку чергової сесії у Верховній Раді знову згадали про громадський законопроект про мову 5670-д.

На брифінгу 5 вересня народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Андрій Шинькович виступив на підтримку законопроекту “Про забезпечення функціонування української мови як державної” № 5670-д.

Учасник робочої групи з написання цього законопроекту, активіст ініціативи “Дріжджі” Максим Кобєлєв під час брифінгу наголосив:

“В Україні вперше за всі роки незалежності може з’явитися адекватний, сучасний, європейський, врівноважений, професійний мовний закон, який нарешті забезпечить реальним змістом суто декларативну статтю 10 Конституції України, зокрема її перше речення, у якому йдеться, що держава забезпечує функціонування української мови як державної на всій території України, у всіх сферах суспільного життя. Нарешті настав час перейти від просто декларацій до реального наповнення змістом, до створення законодавчого підґрунтя для дерусифікації України і розбудови повноцінної європейської держави”.

Нагадаємо, законопроект № 5670 “Про державну мову” напрацьований робочою групою під керівництвом професора Володимира Василенка при Міністерстві культури. До робочої групи входили представники громадськості та експерти, що спеціалізуються на питаннях мовної політики. Широкі кола громадськості виступили на підтримку законопроекту. Законопроект № 5670-д Комітет з питань культури і духовності Верховної Ради України напрацював разом з громадськістю, взявши за основу проект № 5670.