Кравчук, Кучма та Ющенко просять Порошенка оголосити 2018-й Роком державної мови

Президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко звернулися до глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“Звертаємося до вас із проханням підтримати ініціативу щодо оголошення 2018 року – Роком утвердження державної мови. Із непохитною твердістю стверджуємо, що цей крок зміцнить фундамент української державності у такий буремний час нашої історії, сприятиме консолідації суспільства та покаже нашим закордонним партнерам нашу твердість та впевненість у власних ідеалах”, – йдеться в листі.

im-zvern

Президенти наголосили, що оголошення 2017-го Роком англійської мови принесло Україні суттєві результати.

“В умовах гібридної агресії проти нашої держави, загрози порушення цілісності її території надзвичайно важливим об’єднуючим фактором протидії цьому є утвердження державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України”, – стверджують лідери держави.

Президенти висловили сподівання, що Порошенко підтримає процес зміцнення позицій державної мови в усіх інститутах влади та в публічному просторі України.

Як передає Еспресо tv, 10 листопада 2017 року звернення до президента Петра Порошенка з пропозицією 2018-й оголосити Роком утвердження державної мови підписали 178 народних депутатів.

17 листопада його підтримав комітет із питань культури й духовності Верховної Ради. А згодом – 36 письменників, науковців і митців.

26 січня відповідне звернення до президента підписали 74 провідні українські правозахисники, науковці, письменники, митці та видавці.

Ідею проголошення Року утвердження державної мови підтримали Світовий конгрес українців та Ініціативна група “Першого грудня”. Вони направили до Адміністрації президента листи зі обґрунтуваннями проголошення Року утвердження державної мови.

Фото: УНІАН