Посол Франції залишив переговори щодо бюджету ЄС через мову

Посол Франції в ЄС залишив дипломатичну зустріч у Брюсселі після того, як було вирішено використовувати лише англійську мову у новій робочій групі з планування довгострокового бюджету ЄС.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Politico.

Французький посол у ЄС Філіп Леглі-Коста залишив засідання Комітету постійних представників (Coreper), на якому мали розглядати бюджет ЄС на наступні сім років.

Він відмовився підписати рішення Секретаріату Ради ЄС, в якому представників інших країн ЄС просили погодитися на використання лише англійської мови та перекладу англійською для зустрічей групи.

Один з дипломатів ЄС зазначив, що Рада “маневрувала процедурою прийняття рішення швидко і ефективно”. Як правило, на зустрічах високого рівня забезпечується переклад декількома офіційними мовами ЄС.

Посол заявив, що Франція захищає “багатомовність та франкофонію”, особливо всередині групи, яка обговорює мільярди євро доходів та витрат.

“Франція зажадала, щоб ті, хто бажає говорити своєю мовою, мали переклад”, – зазначив один із дипломатів, який був присутній на зустрічі.

Нагадаємо, французька мова є однією з офіційних робочих мов ЄС.