У Білорусі завершився перший рік навчання курсів української мови

Близько ста осіб в Мінську і Гомелі в минулому навчальному році відвідували курси української мови. Більше половини з них успішно склали підсумковий іспит і отримали сертифікати різних ступенів.

Про це пише Радыё Свабода.

Більшість курсантів – дорослі, але були окремі курси і для дітей. Курси організували українська діаспора, посольство України в Білорусі і Товариство білоруської мови імені Франциска Скорини (ТБМ), яке надало приміщення.

Урочисте вручення сертифікатів на знання української мови пройшло 8 червня в посольстві України в Мінську.

За словами посла Ігоря Кизима, минулий навчальний рік для курсів був успішний, заняття триватимуть і в наступному році.

«Наша мета в тому, щоб дати можливість всім охочим вивчати українську мову і зробити внесок в розвиток добрих відносин і дружби між Україною і Білоруссю», – сказав Ігор Кизим.

Голова Товариство білоруської мови, депутат Палати представників Олена Анісім заявила, що участь в організації курсів був «жестом солідарності з Україною» і її організація пишається бути партнером для вивчення і поширення української мови і культури в Білорусі.

Викладали на курсах в Мінську професійні філологи Оксана Ціпліцька, яка закінчила Чернівецький університет, і Єгор Дьобик, який навчався в Білоруському державному університеті. У наступному році Єгор викладатиме білоруську мову студентам Луцького університету.

Загалом, за словами Кизима, українську мову як курс викладають в десяти вишах Білорусі. У минулому навчальному році в загальноосвітніх школах Білорусі з’явилася можливість вивчати українську мову факультативно.