Відсьогодні частка україномовних пісень на радіо становить 35%

З 8 листопада 2018 року в ефірі радіостанцій має звучати не менше як 35% пісень українською мовою. Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Також упродовж доби обсяг ведення передач державною мовою не повинен бути меншим за 60%.

Це третій крок у реалізації законодавчих змін щодо звучання української мови на радіоканалах, запроваджених Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій», який набув чинності 8 листопада 2016 року.

При цьому обсяг україномовних пісень 35% має забезпечуватися упродовж доби, а також у кожному проміжку часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

Ті радіостанції, які транслюють понад 60% пісень офіційними мовами Європейського  Союзу, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше як 25%. Ці особливості мають бути прописані в ліцензії компанії.

Насправді нам вдалося вибороти найбільшу квоту в Европі – 35%, на рівні з Францією. Завдяки цьому реальна частка українських пісень нині становить 54% на загальнонаціональних і 48% на місцевих та реґіональних радіостанціях. І ці показники ще трохи збільшаться у зв’язку з сьогоднішнім підвищенням квоти. А якою ж була частка українських пісень на радіо до запровадження квот? Менш як 5%!“, – зауважив Сергій Оснач, член Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України, співавтор законопроекту 5670-д, на своїй Фейсбук-сторінці.

Згідно з даними аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2018 році», оприлюдненими 8 листопада рухом “Простір свободи”, 54% всіх пісень в загальнонаціональних і 48% – на місцевих та регіональних радіостанціях лунають українською мовою. Українська є мовою ведення програм 84% часу на загальнонаціональному і 92% часу на місцевому й регіональному радіо. Частка української мови у прайм-тайм телеканалів за рік зросла з 39% до 64%, а російської – впала з 32% до 7%. Решту часу займають двомовні російсько-українські програми. Українська мова вперше за багато років домінує на телебаченні.