Конституційний суд Латвії визнав законним перехід шкіл нацменшин на державну мову

23 квітня Конституційний суд Латвії визнав перехід освіти національних меншин в державних і муніципальних школах на латиську мову таким, що відповідає Конституції.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Рішення суду остаточне і не може бути оскаржене. У своєму рішенні суд вказав, що рамкова конвенція про захист національних меншин передбачає, що будь-яка людина має право вивчати свою рідну мову. Однак в якому обсязі держава реалізує це право – не вказано, конвенція залишає країнам право вирішувати самим.

В основному в Європі домінує державна мова освіти з окремими предметами рідною мовою, вказали в суді. До того ж, право вивчати рідну мову не повинно перешкоджати освоєнню державної мови.

Конституційний суд вважає, що поправки до закону про освіту дотримуються прав національних меншин як на етапі початкової освіти, так і в основній школі.

У Латвії нацменшини повинні знати державну мову на такому рівні, щоб вони могли повноцінно брати участь в житті демократичного суспільства, використовуючи цю мову.

Питання про мовні пропорції в приватних освітніх установах буде розглянуто окремо.

Позов до Конституційного суду подала проросійська партія “Злагода”. Вона вважає неконституційними поправки, які “ліквідують білінгвальну освіту в середній школі і різко звужують використання мов меншин в основній школі”.

Торік у Латвії ухвалили поправки до закону про освіту, що передбачають поступовий перехід шкіл національних меншин на навчання державною мовою.