У Верховній Раді змусили Рабиновича виступати українською

У середу, 14 серпня, під час засідання підготовчої групи новообраних народних депутатів України віце-спікерка парламенту Ірина Геращенко зробила зауваження представнику партії “Опозиційна платформа – За життя” Вадиму Рабиновичу за російську мову під час виступу. Про це повідомляє “Новинарня“.

Рабинович на засіданні розмовляв не державною мовою.

“Шановні колеги, зауваження щодо порядку ведення, я хочу нагадати шановному колезі, пану Рабиновичу, що вступив у дію закон про мову, ми просимо Вас державною мовою виступати під час погоджувальної групи”, – звернулася до нього Геращенко.

Вадим Рабинович відповів, мовляв,  “знаете, в законах этого не сказано”.

Голова партії “Слуга народу” Дмитро Разумков зазначив, що використання державної мови передбачене у регламенті.

Коли він вдруге виступив російською, Геращенко ще раз обурилися.

“Перепрошую, шановні колеги, але це принципове питання, Верховна Рада 9-го скликання має починати свою роботу з усіх законів України. Шановний пане Разумков, ми дякуємо, що Ви стоїте на позиції захисту законодавства України, ми звертаємося до усіх колег з проханням під час робочих нарад використовувати державну мову. У кулуарах, в кабінетах, в туалетах спілкуйтеся як завгодно”, – наголосила Геращенко.

Разумков дав доручення помічнику знайти конкретний пункт регламенту, який зобов’язує нардепів послугуватися державною мовою у стінах парламенту.

“Мовою роботи Верховної Ради, мовою її органів та посадових осіб є державна мова – ст. 2 п. 3 регламенту Верховної Ради”, – підсумував Разумков.

Як відомо, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Закон набув чинності 16 липня.