Відкрите звернення представників громадських організацій до Кабінету Міністрів щодо невиконання урядом норм закону про мову

Прем’єр-міністру України

Олексію Гончаруку

Міністру культури, молоді та спорту України 

Володимиру Бородянському

Міністру юстиції України

Денису Малюсьці

 ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ 

 Ми, представники громадських організацій та ініціатив, які здійснюють свою діяльність у сфері захисту державної мови та мовних прав українців, вкрай занепокоєні невиконанням урядом норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Закон про державну мову є надзвичайно важливим для забезпечення державної єдності та національної безпеки країни, особливо в умовах російської агресії, що триває. Згідно з даними соціологічних досліджень, його ключові положення підтримує переважна більшість громадян України. 

Ми вітаємо численні заяви представників парламенту та уряду про намір забезпечити неухильне виконання норм цьому Закону. 

Проте, за винятком Міністерства освіти й науки України, яке здійснює реальні кроки з популяризації і впровадження норм закону у сфері освіти та сприяє організації роботи Комісії зі стандартів державної мови, ми не бачимо реальних дій органів виконавчої влади з імплементації закону. 

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до пункту 8 розділу ІХ Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Кабінет Міністрів України був зобов’язаний до 16 жовтня 2019 року (протягом трьох місяців з дня набрання законом чинності) призначити Уповноваженого із захисту державної мови, а ще раніше – внести на розгляд Верховної Ради України проєкт закону про внесення змін до Державного бюджету України на нинішній рік у частині забезпечення діяльності Національної комісії зі стандартів державної мови та Уповноваженого із захисту державної мови.

На жаль, нічого цього не зроблено.

Міністр культури, молоді та спорту і Міністр юстиції до цього часу не внесли на розгляд Кабміну претендентів на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Кабінет Міністрів не передбачив видатків на реалізацію закону не лише в змінах до бюджету на 2019 рік, але навіть і в поданому до Верховної Ради проєкті державного бюджету України на 2020 рік.

Закликаємо представників уряду перейти в реалізації положень Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від слів до конкретних справ і дотримуватись  календарного плану реалізації норм Закону України. Перш за все – призначити Уповноваженого із захисту державної мови, оскільки ця інституція відіграє ключову роль у захисті української мови як елементу конституційного ладу і захисті права громадян на отримання інформації та послуг державною мовою. 

Закликаємо Міністра культури, молоді та спорту і Міністра юстиції невідкладно внести на розгляд уряду кандидатури на посаду Уповноваженого, а Кабінету Міністрів України – призначити Уповноваженого на найближчому засіданні уряду в порядку, передбаченому статтею 50 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

Закликаємо Міністерство культури, молоді та спорту, інші органи виконавчої влади приділити належну увагу роз’ясненню та реалізації норм закону про державну мову, які вже набули чинності (щодо Української мови в мистецьких і спортивних школах, на транспорті, при перетині кордону тощо), а також завчасно готувати імплементацію норм, які набуватимуть чинності впродовж 2020 та наступних років. 

Тарас Марусик, експерт з питань мовної політики, громадський діяч, журналіст, перекладач з французької

Святослав Літинський, ГО Незалежні

Андрій Левус, ГО ”Вільні Люди”

Соломія Фаріон, ГО “Молодіжний Націоналістичний Конгрес”

Іван Кішка, ГІ “Захисти Україну!”

Сергій Стуканов, рух “Простір свободи”

Максим Кобєлєв, Портал мовної політики

Катерина Чепура, громадянський рух “Відсіч”

Сергій Оснач, громадський діяч, експерт з питань мовної політики

Олександр Іванов, ініціатива “Переходь на українську”

Олег Слабоспицький, Громадський сектор Євромайдану

Іванна Кобєлєва, ініціатива “Дріжджі”

Роман Матис, Ініціатива захисту прав україномовних «И так поймут!» 

Ярина Чорногуз, ініціатива “Мовомарафон”

Анастасія Розлуцька, ГО “Український світ” (волонтерський проект Безкоштовні курси української мови)