Нардеп від “Слуги народу” Бужанський хоче скасувати закон про державну мову

Народний депутат від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про визнання закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” таким, що втратив чинність “на базі нововиявлених обставин, зважаючи на рішення Венеціанської Комісії”, – повідомляє Цензор.нет із посиланням на телеграм-канал Бужанського.

“Друзі, вніс до парламенту законопроєкт про визнання Закону про державну мову таким, що втратив чинність. Про скасування закону про мову, якщо комусь зрозуміліше так. На базі нововиявлених обставин, зважаючи на рішення Венеціанської Комісії. Ми всі прекрасно розуміємо, що нічого спільного із захистом і розвитком української мови, чинний закон не має. Що закон цей спрямований на дискримінацію носіїв інших мов, передовсім, російської мови. Що закон цей безпосередньо завдає шкоди нашій державі, виштовхуючи наших громадян з нашого інформаційного поля в чуже. Що цей закон вбиває і принижує нашу україномовну літературу, ставлячи її в неконкурентне положення і не даючи їй рости”, – заявив нардеп.

На сайті Верховної Ради законопроєкту ще немає.

Громадський діяч, координатор руху добровольців “Простір свободи” Тарас Шамайда вважає, що якщо апарат ВР зареєструє такий проект, це буде грубим порушенням Закону про регламент:

“Якщо апарат ВР зареєструє такий проєкт, це буде грубим порушенням Закону про регламент. Бо ще 29 серпня 2019 року інші українофоби – Новинський і Ко – вже внесли аналогічний законопроект №1102. Законопроект Бужанського згідно зі статтею 100 регламенту належить до альтернативних законопроектів, “які містять положення, що регулюють однакове коло питань та повторюють за суттю положення щодо регулювання одних і тих же суспільних відносин.” Регламент зазначає, що “альтернативний законопроект може бути внесений не пізніш як у 14-денний строк після дня надання народним депутатам першого законопроекту з відповідного питання”. Тож Бужанський спізнився на три місяці, і має задовольнятися підтримкою проекту своїх колег по русскому міру. Якщо ж його проект зареєструють з порушенням регламенту, це має стати предметом службового розслідування”.

Окрім того, Шамайда заявив, що Венеційська комісія не лише не рекомендує скасовувати закон про державну мову, але і підтримує у своєму висновку його мету та завдання.

Крім того, будь-які спроби ревізії закону про державну мову є замахом на державну єдність і національну безпеку України. “Якщо влада на це наважиться, це викличе справжній вибух і рішучий опір українських громадян”, – каже Тарас Шамайда.

25 квітня Верховна Рада ухвалила мовний закон. За нього проголосували в другому читанні та в цілому 278 народних депутатів.

Закон покликаний захистити права українських громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, наповнити державний статус української мови реальним змістом та підтримати українську мову як один з найважливіших чинників української ідентичності, національної безпеки та державної єдності.