Вчителів російськомовних шкіл підготують для викладання українською – Новосад

Вчителі російськомовних шкіл пройдуть курси підвищення кваліфікації в рамках підготовки до переходу на українську мову викладання.

Про це 20 січня міністерка освіти і науки України Ганна Новосад сказала в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”, передає Новинарня.

За словами Новосад, буде певний адаптаційний період для учнів, а за результатами першого року можна подивитися, як це відбувається, і, можливо, відкоригувати навчальні програми.

“Нам зараз насправді важливіше підготувати вчителів, щоби вони були готові викладати державною мовою і підтягнули свою термінологію. Для них ми будемо робити окремі курси підвищення кваліфікації, літню школу для того, щоб вони покращили свої знання мови”, – підкреслила вона.

Міністерка уточнила, що рідна мова і література будуть викладатися російською.

“Ми зараз готуємося до того, щоби з вересня школи, які навчалися російською, з п’ятого класу перейшли на вивчення предметів українською мовою. При цьому рідна мова і література будуть викладатися російською. Плюс є можливість факультативів та позакласного навчання. А початкова школа залишається на рідній мові”, – повідомила вона.

Нагадаємо, згідно з законом “Про освіту”, ухваленим у 2017 році, мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. Представники національних меншин мають право навчатися в окремих групах дитсадків та класах початкової школи, в яких, крім української, буде використовуватися в освітньому процесі мова відповідної меншини.

З 1 вересня 2020 року, починаючи з 5 класу, вся освіта відбуватиметься українською мовою, винятки можливі лише для представників корінних народів (перш за все кримських татар), які можуть зберігати двомовне навчання до закінчення старшої школи.