Комітет ВР відхилив законопроєкт Бужанського, проте голосування у Раді буде

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України 17 червня проголосував за відхилення русифікаторського законопроєкту Бужанського. Проте, як повідомив голова комітету Микита Потураєв депутатів, законопроєкт все одно винесуть на пленарне засідання.

Про це написав на своїй фейсбук-сторінці народний депутат Володимир В’ятрович, який був присутній на засіданні як член комітету.

“За проголосували 9 депутатів (у т.ч. всі представники ЄС і більша частина “слуг народу”), проти 5 (представники “Слуги нарду й ОПЗЖ), голова комітету Потураєв утримався. Рішення комітету правильне, але, попри це, як повідомив голова комітету, законопроєкт все одно винесуть на пленарне засідання. Так що головна битва – попереду, і від неї залежить, чи вдаться русифікаторам повернути українську освіту навіть не в часи Табачника, а в часи УРСР”, – написав В’ятрович.

Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики вже втретє розглядає законопроєкт №2362 скандального депутата з фракції «Слуга народу» Максима Бужанського. Цей проєкт передбачає зміни до законів про мову і про освіту та скасовує перехід з 1 вересня 2020 року на навчання українською мовою тих учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською.

Ця ініціатива обурила українську громадськість. Напередодні понад 100 знаних митців, учених, журналістів, ветеранів та громадських діячів оприлюднили звернення з закликом до влади зупинити наступ на український простір. Під зверненням підписались зокрема: журналіст Вахтанг Кіпіані, колишній політв’язень Йосип Зісельс, акторка Ірма Вітовська, релігієзнавець та колишній політв’язень Ігор Козловський,  колишня в.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв, письменниця Ірен Роздобудько.

17 червня під час засідання комітету активісти та небайдужі громадяни влаштували акцію з театралізованим дійством.