В обласних центрах пройшли акції проти законопроєкту Бужанського

Сьогодні протестували не лише у столиці. У декількох обласних центрах пройшли акції протесту проти  законопроєкту 2362 “слуги народу” Бужанського “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти”, який передбачає зміни до законів про мову і про освіту.

У Харкові два дні мітингували під вікнами облдержадміністрації. Про це повідомляє Суспільне.

Протест анонсували представники партії “Європейська солідарність”, на акції також був прапор громадської організації “Традиції і порядок”.

17 липня учасники акції тримали плакати “Україна, ім’ям твоїм не торгую, роду твого не цураюсь”.

фото bb49f4ab7827bf03

Харків

У четвер, 16 липня, понад 100 людей пікетували Харківську обласну державну адміністрацію. Учасники акції тримали плакати “Руки геть від моєї мови”, “Українська — це я”, “Легалізація окупації?”, “Сьогодні — “какая разница”, завтра — ворожий паспорт”.

фото

17 липня біля Полтавської ОДА зібралися полтавці, які проти внесення змін до “мовного закону”. Про це повідомили “Новин Полтавщини“.

На площі збирали підписи під відповідним зверненням до голови Полтавської облради.

фото

Полтава

Увечері 16 липня в центрі Запоріжжя під стінами Запорізької обласної ради відбулася акція на підтримку української мови. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Учасники акції вимагали відкликання законопроєкту народного депутата Максима Бужанського про мову в освітньому процесі. Мітингарі принесли з собою національні прапори та плакати з гаслами як-то «Заважає мова? Геть до Ростова!», «Кожне слово українською – це цеглинка у фундамент держави», «Українська мова – наша незалежність», «Захистимо мову» та інші.

фото

Запоріжжя

Законопроєкт 2362 “слуги народу” Бужанського “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти” передбачає зміни до законів про мову і про освіту, а сам скасування переходу учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020; дозвіл викладати «декілька навчальних предметів» російською мовою в усіх українських школах.

Після двох днів протестів законопроєкт так і не винесли на розгляд у сесійну залу українського парламенту.