Стартувало дослідження стану доступності української мови в Google

Українців запрошують взяти участь у дослідженні стану доступності української мови та встановити розширення Chrome “Українська мова в Google”, яке збирає мовну статистику результатів Google.

“На запит української мовою Google переважно видає більшість результатів російською. Наразі немає підтверджених даних про задовільний чи незадовільний стан доступності української мови у пошуковику. А це ускладнює роботу уповноваженого із захисту державної мови, громадських організацій та мовних активістів. Стан доступності української мови в Google має величезний вплив на формування культури та конкурентоздатність україномовних бізнесів”, – вважає автор і ініціатор дослідження Ярослав Коршак, мовний активіст, розробник і дослідник україномовного Твіттера.

Результати проєкту покажуть, чи потрібно покращувати доступність української мови в Google, чи немає дискримінації україномовних.

Портал мовної політики підтримує дослідження та шукає волонтерів, які допоможуть у зборі даних.

Як ви можете долучитися до дослідження?

Візьміть участь у зборі  даних і встановіть розширення Chrome “Українська мова в Google” – приєднуйтеся тут.

Відеоінструкція

Для організації збору даних потрібна група волонтерів. До цієї групи потрібно залучати людей, відповідати на питання, які виникатимуть. Якщо бажаєте приєднатися, напишіть ykorshak@gmail.com.

Ви дизайнер? Візьміть участь у оформленні UX розширення та формату звіту, інфографіки. Напишіть ykorshak@gmail.com.

Слідкувати за перебігом дослідження можна у Twitter @yKorshak_UA або на сторінці Порталу мовної політики у Facebook.