Як дитячі гуртки переходять на українську мову викладання. Результати челенджу “Навчай українською”

Викладачі гуртків із Дніпра та Луганщини найактивніше брали участь у 21-денному челенджі “Навчай українською” для закладів позашкільної освіти, які переходять на українську мову викладання. Про повідомила ініціатива “Навчай українською”.

Загалом у челенджі зареєструвалося близько тисячі учасників з усієї України. На українську мову викладання перейшло або в процесі переходу майже пів сотні гуртків.

Челендж стартував у День української писемності і мови 9 листопада.

“Ми провели 8 вебінарів із психологами, викладачами української мови та експертами у роботі з дітьми. Окрім того, учасники щодня отримували завдання і навчальні матеріали, щоб покращувати свої знання з української та щоб перехід на українську мову викладання був комфортний”, – розповідає Наталка Федечко, співкоординаторка проєкту “Навчай українською”.

фото Федечко

Найактивніші учасники отримають нагороди від українських зірок, які підтримали ініціативу “Навчай українською”.

У м. Дніпро аж 34 викладачі із Дитячо-юнацького центру «Штурм» взяло активну участь у челенджі. Вони отримають рекламу на Instagram-сторінці телеведучої Марічки Падалко та онлайн-зустріч з нею. Рекламу також отримає студія дизайну та комп’ютерної графіки “Імпресія”, дитячий ансамбль “Світанок”, Академія професій майбутнього із Києва.

9 викладачів гуртків із дитячо-юнацького клубу “Орля” із Старобільська на Луганщині долучилось до челенджу. Вони отримають онлайн-зустріч із продюсером і шоуменом Ігорем Кондратюком та рекламу на Instagram-сторінці соліста гурту «Антитіла» Тараса Тополі. А  зустрітись із Тарасом Тополею зможе хореографічна школа “Імідж клас” з міста Ізюм на Харківщині. Ігор Кондратюк також зустрінеться із народним театром пісні “Златиця” із Покровська на Донеччині.

Секція шашок із м. Кам’янське Дніпропетровської області і дитячий центр розвитку в місті Арциз Одеської області отримають зустріч із тенісистом Сергієм Стаховським.

Гурток “Журналістика і дизайн” із Новомиргорода на Кропивниччині отримає онлайн-зустріч із телеведучою з Соломією Вітвіцькою.

Для мистецької школа №4 в Одесі онлайн-платформа для вивчення української мови “Є-мова” проведе консультації із ділової української мови.

Окрім того,  найактивніші учасники одержать книги від видавництва “Наш формат” та комплекти журналів “Український тиждень”.

Ініціатори челенджу планують продовжувати проєкт. Зокрема уже розпочалась робота над створенням сайту з базою закладів позашкільної освіти, які викладають українською мовою.

“Дуже багато батьків шукає для своїх дітей гуртки та секції з українською мовою викладання. Ми хочемо полегшити їм цей пошук, а для гуртків та секцій це має бути хороший майданчик, щоб швидше дійти до свого клієнта”, – пояснила Іванна Кобєлєва, співкоординаторка проєкту “Навчай українською”.

фото Кобєлєва

Дитячі гуртки та секції з українською мовою викладання уже зараз можуть надсилати інформацію про свою діяльність та контакти на електронну пошту ініціативи: teach.in.ukrainian@gmail.com.

Партнери проєкту: Український культурний фонд, Уповноважений із захисту державної мови, студія онлайн-освіти EdEra, Країна ФМ, Є-Мова, спільнота Мова об’єднує, Про Мову, Переходь на українську, “Простір свободи”, Громадська Організація “Незалежні”, Портал мовної політики, видавництво “Наш формат”, журнал “Український тиждень”, журнал “Джміль”, Український кризовий медіа центр.

Довідково

Лише 16% дитячих гуртків у Києві і 8% у Харкові ведуть усі заняття українською мовою. В 56% гуртків і секцій для дітей у 5 найбільших містах України заняття виключно російськомовні. Такі результати опитування, яке провела ініціатива “Навчай українською”. Детальнішу інформацію можна прочитати в аналітичному огляді «Становище української мови в Україні в 2020 році», оприлюдненого рухом «Простір свободи» до Дня української писемності та мови у листопаді цього року.

Із 16 січня 2021 набуває чинності стаття 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” про державну мову у сфері обслуговування споживачів. З 16 січня всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою. Громадяни мають право отримати освітній послуги українською мовою у закладах позашкільної освіти.

Ініціатива “Навчай українською” – це небайдужі громадяни, представники різних громадських організацій, зокрема Української гуманітарної платформи, Порталу мовної політики, Руху добровольців “Простір свободи”, спільноти “Мова об’єднує” та ін., які об’єдналися, щоб популяризувати українську мову у сфері освіти.