До другої річниці мовного закону тисячу освітян навчають української мови

Два роки тому, 25 квітня 2019 року, Верховна Рада України ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Ініціатива “Навчай українською” до другої річниці мовного закону проводить челендж “Навчай українською”, у якому бере участь близько тисячі викладачів гуртків і тренерів спортивних секцій, які переходять на українську мову викладання.

Чверть викладачів із Києва, чверть із Харкова, чверть із Дніпра, інші – із Запоріжжя, Одеси та інших міст України.

Під час 21-денного челенджу освітяни мають можливість взяти участь у практикумі з української мови і трьох вебінарах, зокрема про мотивацію, техніки запам’ятовування та розвиток мовлення. Щодня вони отримують навчальні матеріали, завдання і мають підтримку в спеціальному чаті.

“Дуже багато батьків хочуть, щоб їхнім дітям викладали українською не лише у школі, а й на гуртках. Вільне володіння українською допоможе дітям у майбутньому, відкриє перед ними багато можливостей. Ми вже вдруге проводимо челендж “Навчай українською”, щоб підтримати педагогів позашкільних закладів освіти у їхньому переході на українську мову і, власне, збільшити кількість гуртків з українською мовою навчання”, – розповіла Наталка Федечко, ініціаторка челенджу “Навчай українською”.

“Я змогла взяти для себе чимало важливих професійних порад щодо ведення занять рідної мовою, доречного вживання фахової термінології тощо. Дуже сподобалося, що модератори змогли створити легку невимушену атмосферу нашого навчання, що ми могли спілкуватися безпосередньо з нашими професійними наставниками та колегами”, – поділилась враженнями Вікторія Оленяк, керівниця ансамблю народного танцю “Дружба” (Центр творчості дітей та юнацтва Олександрівського району Запорізької міськради).

Ініціатива “Навчай українською” також поширила відеоролик із закликом до викладачів гуртків і тренерів переходити на українську.

Челендж “Навчай українською” підтримали Уповноважений із захисту української мови, платформа онлайн-освіти Є-Мова, спільнота Мова об’єднує, Про Мову, Переходь на українську, Портал мовної політики, Українська гуманітарна платформа.

Із 16 січня 2021 набула чинності стаття 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” про державну мову у сфері обслуговування споживачів. З 16 січня всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою. Громадяни мають право отримати освітній послуги українською мовою у закладах позашкільної освіти.

Ініціатива “Навчай українською” – це небайдужі громадяни, представники різних громадських організацій, батьки, волонтери, які об’єднались навколо ідеї популяризації української мови в освіті. У листопаді 2020 року ініціатива провела перший челендж, в