Апарат Національної комісії зі стандартів державної мови хочуть скоротити

За тиждень до старту іспиту на визначення рівня володіння державною мовою чисельність працівників апарату Національної комісії зі стандартів державної мови планують скоротити. Про це повідомила очільниця установи Орися Демська на своїй сторінці у Facebook.

Національне агентство України з питань державної служби розробило проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання скорочення граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів». Проєктом постанови передбачено, що граничну чисельність працівників апарату Національної комісії зі стандартів державної мови скоротять з 29 до 23 осіб, тобто зменшать на понад 20%.

Комісія стурбована такими діями за тиждень до старту іспиту на визначення рівня володіння державною мовою, адже відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» частини друга та третя статті 7, а також частини друга та третя статті 10 набирають чинності саме з 16 липня 2021 року.

Як йдеться у заяві, Комісія вважає за необхідне поінформувати суспільство про складну ситуацію: попри фактичну готовність до проведення іспитів на визначення рівня володіння державною мовою, таке значне скорочення чисельності працівників апарату Комісії істотно утруднює процес встановлення результатів цих іспитів.

“Запровадження безпрецедентного за форматом та масштабного за кількістю учасників іспиту є основою нової мовної політики, яка лише зараз починає формуватися інституційно. Тому успішна реалізація іспиту потребує не зменшення, а навпаки – збільшення чисельності працівників апарату Комісії (пропозиції Комісії щодо збільшення штатної чисельності апарату були надіслані до Уряду завчасно). Звертаємо увагу, що запропонований проєкт постанови суперечить нормі частини шостої статті 47 Закону, яка чітко визначає можливі процедури зміни чисельності працівників апарату Комісії – така зміна можлива за поданням Голови Комісії”, – йдеться у зверненні.

16 липня 2021 року набуває чинності норма мовного закону про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має складати іспит на рівень володіння українською мовою відповідно до нових стандартів, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови. Згідно з цією нормою, цей іспит також буде потрібен для отримання громадянства України.