Співай, танцюй, говори українською: у Києві пройшов масштабний фестиваль “Мовосфера”

У неділю, 19 вересня, відбувся фестиваль «Мовосфера», який поєднав телемостом Київ, Дніпро і Запоріжжя. Сімейний фестиваль став місцем зустрічі для батьків, які хочуть дати своїм дітям можливість всестороннього розвитку українською мовою. Діти разом із батьками змогли познайомитись із викладачами гуртків – від танцювальних і театральних до робототехніки і блогінгу. Організатори зробили акцент на тому, щоб продемонструвати можливості навчання українською.

На фестивалі відбувся мотиваційний форум для дорослих. Розмовляти українською надихали зіркові батьки.

Фронтмен гурту “Антитіла” Тарас Тополя переконаний: “Ключ до розвитку української мови, до її поширення у повсякденному спілкуванні криється у вихованні дітей. І якщо їм це закладати, то тренд на українську мову за 5-10 років, а то й раніше, стане масовим”. 

IMG_4322

“Те, що наші діти будуть говорити українською в майбутньому – залежить дуже сильно саме від нас. Говоріть з ними, підтримуйте їх, показуйте і давайте їм слухати українське. І будьте самі для них прикладом”.–  говорить телеведуча Марічка Падалко. 

IMG_4265 (1)

Фестиваль закінчився Всеукраїнським танцювальним флешмобом “Танцюй під українське”, який у прямому ефірі об’єднав Київ, Дніпро, Запоріжжя.

штурм і запоріжжя

Координаторка фестивалю Наталка Федечко розповіла: «Реалізуючи ініціативу «Навчай Українською» ми переконались, що з’явився попит на позашкільне навчання українською, зокрема в Києві. Ми познайомились з активними викладачами, які навчають українською в інших містах і захотіли дати їм можливість показати себе. Наприклад, центр «Штурм» із Дніпра сам зголосився організувати  Всеукраїнський танцювальний флешмоб».

Співзасновниця ініціативи “Навчай українською” Іванна Кобєлєва пояснила: “Ми багато місяців працювали над тим, щоб цей фестиваль вийшов таким наповненим і багатоманітним. Ми хотіли показати тим, хто хоче говорити українською, але з різних причин не може (через страх, бар’єри, відсутність оточення), що немає причин для сумнівів і страху. Наш захід є шансом для всіх попрактикувати українську зі своїми дітьми, знайти однодумців, відчути себе комфортно і легко на території української мови”. 

Режисерка фестивалю Катерина Чепура: “Фестиваль «Мовосфера» покликаний об‘єднати довкола себе тих, хто прагне щасливого майбутнього для своїх дітей в нашій державі. Ми створили простір, де кожен зможе почуватись вільним в теплій і веселій атмосфері.”

IMG_2770

На сімейному фестивалі “Мовосфера” було шість майданчиків з різними активностями  для дітей і підлітків: Спортосфера (лазертаг, скелелазання), Танцсфера, Сфера розваг (рукоділля, малювання, робототехніка), Блогосфера, Театросфера (вистави та перформанси), Співосфера (виступи кавербендів, молодих вокалістів та караоке для дітей), а також тренінги з домедичної допомоги.

Під час фестивалю завершився 30-денний Мовомаратон, який допоміг п’яти тисячам осіб з усієї України з-закордону покращити свої знання української мови та подолати мовний бар’єр.

Фото з фестивалю

Організатори: Ініціатива “Навчай українською”, Українська гуманітарна платформа. За підтримки Міністерства молоді та спорту України.

Партнери: радіо Країна ФМ, SoftServe, студія онлайн освіти EdEra, освітня платформа Є-мова, спільнота “Переходь на українську”, “Про мову”, “Мова об’єднує”, “Моя мовна стійкість”, Портал мовної політики, інформаційне інтернет-видання “Новинарня”, студія танцю “Несамовиті”, приватна школа КМДШ, STEM-школа INVENTOR, Revenue Grid, українсько-польський центр освіти “UniverPL”, Чесний театр, дитячий клуб “Пацьорки”, Центр творчості дітей та юнацтва Оболонського району міста Києва, Український державний центр національно-патріотичного виховання, Київська міська організація Спілки української молоді в Україні, Київський державний будинок художньої та технічної творчості, ГО «Аеророзвідка», МГО “Молодіжний тренувальний центр – ПРОСТІР БЕЗПЕКИ”, ВГО “Всеукраїнська рада реанімації та Екстреної медицини”, Двоколісні хроніки, видавництво “Наш формат”, Shanti Extreme, Європейський колегіум, Іван Лозовий, Ірина Доненко, Школа професійного вокалу ART PEOPLE, Дитячо-юнацький центр “Штурм”.